Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την έναρξη της μεγάλης περιπέτειας δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών με τα στεγαστικά δάνεια ελβετικού φράγκου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μείνει με σχετικά μικρά ποσά δανείων αυτής της κατηγορίας στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς το περισσότερα είτε εξοφλήθηκαν, ή έχουν τιτλοποιηθεί με τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» και έχουν περάσει στη διαχείριση των servicers.
Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών από τις οικονομικές καταστάσεις του 2023, η συνολική έκθεση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε δάνεια ελβετικού φράγκου έφθανε τα 2,851 δισ. φράγκα. Το συνολικό ποσό των δανείων σε προηγούμενες χρονικές περιόδους ήταν υπερδιπλάσιο και αφορούσαν περισσότερους από 70.000 δανειολήπτες.
Η περισσότερο εκτεθειμένη τράπεζα στα δάνεια ελβετικού φράγκου είναι η Eurobank, με δάνεια ύψους 1,886 δισ. φράγκων, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,5% του συνόλου των δανείων της τράπεζας. Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με 600 εκατ. φράγκα (1,6% του χαρτοφυλακίου), η Εθνική με 211 εκατ. φράγκα (0,6%) και η Alpha Bank με 154 εκατ. φράγκα (0,4% του χαρτοφυλακίου δανείων).
Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, σημειώνει η Mediobanca σε ανάλυσή της, οι ελληνικές τράπεζες εξέδιδαν στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με το ελβετικό φράγκο, τα οποία ήταν πιο ελκυστικά από τα δάνεια σε ευρώ λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων τους εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η επακόλουθη υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου προκάλεσε σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες σε πολλούς πελάτες.
Σχολιάζοντας την κινητικότητα που αναπτύσσεται για μια λύση στο πρόβλημα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η ιταλική επενδυτική τράπεζα αναφέρει όσα είχε αποκαλύψει και το Σin σε πρόσφατο δημοσίευμα, δηλαδή ότι δεν εξετάζεται ένα κούρεμα μέρους των δανείων για να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες.
Τώρα, οι ελληνικές τράπεζες, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, βρίσκονται σε συνομιλίες για την οριστικοποίηση ενός σχεδίου ρύθμισης των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, σημειώνει η Mediobanca.
Δεδομένου ότι οι τράπεζες επιδιώκουν να αποφύγουν μια λύση που θα μετέτρεπε αυτά τα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενα, μια πιθανή προσέγγιση θα ήταν να μετατραπούν σε δάνεια σε ευρώ με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια. Εναλλακτικά, οι δανειολήπτες μπορούν να συμμετέχουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος προσφέρει κούρεμα χρέους και αναδιάρθρωση δανείων.
Οι δανειολήπτες τέτοιων προϊόντων σε ελβετικό φράγκο έχουν καταθέσει πολυάριθμες νομικές προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια, με όλες τις αποφάσεις να είναι υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων, τονίζεται στην ανάλυση.