Αγορές

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «BBB» με σταθερές προοπτικές


Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου στη βαθμίδα BBB με σταθερή τάση, από BBB low με σταθερή τάση προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της Ελλάδας εντός της επενδυτικής βαθμίδας μετά από αυτή του γερμανικού οίκου Scope τον περασμένο Δεκέμβριο (BBB με σταθερές προοπτικές).

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι παλαιότεροι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει, μαζί με τη συνέχιση της υπεραπόδοσης στους δημοσιονομικούς στόχους», αναφέρει ο οίκος στην αξιολόγησή του.

O οίκος αναφέρει ακόμη ότι:

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους, είναι πιο ανθεκτικές και είναι σε καλή θέση για την παροχή πιστώσεων στην οικονομία, ακόμη και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU).

Αυτό αντικατοπτρίζει τους χαμηλότερους κινδύνους από το παρελθόν, με σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος βρίσκεται πλέον κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) θα μειωθούν ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Επιπλέον, με τη στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μείωσε τις συμμετοχές του σε συστημικές τράπεζες χαλαρώνοντας τη σύνδεση μεταξύ του κράτους και των τραπεζών τομέα.

Η Morningstar DBRS σημειώνει επίσης ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023 στο 154% το 2024.

Τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπερκαλύπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν υψηλά στο μέλλον. Αυτό θα διευκολύνει πιθανότατα την περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος προβλέπεται να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 140% έως το 2027 από την κυβέρνηση».

Οι επόμενες αξιολογήσεις, μέχρι την ολοκλήρωση του 2025, έχουν ως εξής:

  • 18 Απριλίου – Standard and Poor’s («BBB-» με θετικές προοπτικές)
  • 16 Μαΐου – Fitch Ratings («BBB-» με σταθερές προοπτικές)
  • 30 Μαΐου – Scope Ratings («ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές)
  • 5 Σεπτεμβρίου – DBRS
  • 19 Σεπτεμβρίου – Moody’s
  • 17 Οκτωβρίου – S&P
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες DBRS