Επιχειρήσεις

Deal με αντισταθμιστικά για τους λιγνίτες της ΔΕΗ


Κατώτατο τίμημα στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, περιλαμβάνεται στη συμφωνία με τους Θεσμούς. Τι θα ισχύσει με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

 Αντισταθμιστικά οφέλη για τη ΔΕΗ περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους Θεσμούς, για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης. Τα αντισταθμιστικά θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας για την εισροή μίνιμουμ εσόδων στα ταμεία της ΔΕΗ, η οποία ποντάρει πολλά στην αποεπένδυση των λιγνιτών, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Η συμφωνία για το περιεχόμενο του πακέτου των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων, είχε κλείσει εδώ και ημέρες και η κύρια διαπραγμάτευση αφορούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη, σημείο «κλειδί» στο οποίο επέμεναν σθεναρά υπουργείο Ενέργειας και διοίκηση της ΔΕΗ. 

Ελάχιστο τίμημα στην πώληση των λιγνιτών

Το βασικό αντισταθμιστικό που φαίνεται πως αποκομίζει η Αθήνα, σχετίζεται με τη διασφάλιση συγκεκριμένου πλαφόν-κατώτατου τιμήματος- με το οποίο θα διατεθούν οι λιγνιτικές μονάδες κατά το μελλοντικό market test. Προηγουμένως θα λάβει χώρα due diligence από ισχυρό διεθνή οίκο, που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των υπό πώληση μονάδων και ορυχείων.

Μέσω της «θέσπισης» ελάχιστου τιμήματος στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, κατά την διαδικασία του market test, η ΔΕΗ θα εισπράξει ένα μίνιμουμ έσοδο, εξαιρετικά αναγκαίο στην παρούσα φάση, για την ενίσχυση των ταμείων της.

Τι αλλάζει στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Στη συμφωνία για την ενέργεια, που έχει βασική επιδίωξη το άνοιγμα της αγοράς και κομβική παράμετρο τους λιγνίτες, σημείο αναφοράς αποτελούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Το εν λόγω «εργαλείο» τέθηκε ξανά υπό τη διαβούλευση Θεσμών, κυβέρνησης-ΔΕΗ και αποφασίστηκε να υπάρξει μείωση των ποσοτήτων ενέργειας, που θα τεθούν υπό δημοπράτηση το επόμενο διάστημα.

Σημαντική υποσημείωση στην περίπτωση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αποτελεί το γεγονός ότι η κλίμακα μείωσής τους, θα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων. 

Σε ποιες λιγνιτικές μονάδες μπαίνει πωλητήριο

Αναφορικά με το πακέτο των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων, η υπόθεση θεωρείται κλεισμένη και δεν αναμένονται παρεμβάσεις και τροποποιήσεις, μέχρι τις οριστικές ανακοινώσεις. Στο κείμενο συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσμούς περιλαμβάνονται η Μελίτη, οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, όπως επίσης καθώς και τα ορυχεία για την τροφοδοσία των εργοστασίων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.

Εκτός νυμφώνος, μετά από απαίτηση των Θεσμών έμειναν, όπως αναμενόταν, οι μονάδες του Αμύνταιου, που κρίθηκαν παλαιές, με μικρό «προσδόκιμο ζωής» και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στο επικείμενο market test.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις