Οικονομία

Delphi Economic Forum: Γεωπολιτικές σχέσεις στην Αν. Μεσόγειο


Την ενότητα αυτή άνοιξε με την τοποθέτησή του ο κ. Damon M. Wilson, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Προγραμμάτων και Στρατηγικής του Ατλαντικού Συμβουλίου, ΗΠΑ.  Ο κ. Wilson είπε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα «άνοιγμα» των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στο γενικό ανακάτεμα της τράπουλας, οι ΗΠΑ άργησαν να «μπουν στο παιχνίδι» και δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος αναδύεται σε έναν σημαντικό «παίκτη» της γεωπολιτικής στρατηγικής.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το γεωπολιτικό παιχνίδι άλλαξε και πλέον το Κυπριακό είναι το μόνο άλυτο ζήτημα της περιοχής.  Μετά από τρεις δεκαετίες, η Ρωσία έχει «επιστρέψει στο παιχνίδι», τόνισε ο κ Wilson.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε ότι  «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα σημαντικό πεδίο ανταγωνισμού και οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο να βοηθήσουν να πάρει «σάρκα και οστά» η επανένωση της Κύπρου, να κρατήσουν την Τουρκία «αγκιστρωμένη» και να ενισχύσουν την ασφάλεια και την ευημερία».  Συμπλήρωσε αργότερα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είχαν δύσκολες σχέσεις μεταξύ τους.  «Δεν είχαμε ποτέ την Τουρκία με το μέρος μας», είπε χαρακτηριστικά, και ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει μία επαν-ευθυγράμμιση της θέσης της στην περιοχή.

Ο κ. Ian Lesser, Αντιπρόεδρος του The German Marshall Fund, Βρυξέλλες, πιστεύει ότι αυτό που θα συμβεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μία σειρά κρίσεων που θα δημιουργήσουν αρχικά ένα χάος και εν συνεχεία μία νέα τάξη πραγμάτων.  Αυτό που προέχει, είπε, είναι η διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.  Τόνισε στη συνέχεια ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή, αλλά ότι σοβαρότερο πρόβλημα είναι η μετανάστευση.  «Ο νέος δρόμος του μεταξιού πρέπει να είναι αμφίδρομος», είπε χαρακτηριστικά.  Τέλος είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα «φύγουν» από το γεωπολιτικό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου αλλά ότι θα διαφοροποιήσουν τη προσέγγισή τους, ενισχύοντας τη σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Ο καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Αριστοτέλης Τζιαμπίρης είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία νέα περιφέρεια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.  Τόνισε ότι η δυναμική της περιοχής έχει ενισχυθεί πολύ από το φυσικό αέριο της περιοχής και ότι ο τομέας της ενέργειας θα παίξει καθοριστικό ρόλο.  Είπε χαρακτηριστικά ότι «ο στόχος όλων των εμπλεκόμενων στην περιοχή πρέπει να είναι η σταθερότητα και η ευημερία».  Μάλιστα είπε ότι το ενεργειακό Φόρουμ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Παλαιστίνης, ίσως γίνει ένας θεσμός παρόμοιος με αυτόν της Ε.Ε. που προέκυψε πριν χρόνια από το αντίστοιχο Φόρουμ που είχε δημιουργηθεί για τον χάλυβα.

Ο κ. Βασίλης Καρατζάς, CIO Levant Partners AIFM,  τόνισε ότι το σημαντικότερο θέμα της περιοχής δεν είναι η ενέργεια αλλά το Κουρδιστάν.  «Δεν ανησυχώ ότι οι Τούρκοι παίρνουν το μέρος της Ρωσίας γιατί η ιστορία δείχνει ότι γενικά όταν τα συμφέροντά τους δεν υπηρετούνται δεν διστάζουν να αλλάξουν τη θέση τους.  Επίσης δεν πιστεύω ότι εμείς (οι Έλληνες) πρέπει να θριαμβολογούμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την Τουρκία.  Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο τομέα της ενέργειας.  Αυτό συμβαίνει μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία και όχι αλλού.  Πρέπει να έχουμε μία προσεκτική ενεργειακή πολιτική.  Δεν θα υπάρξει επενδυτική συμμετοχή στην περιοχή αν δεν αποκλειστεί η Τουρκία από αυτή και αν δεν παρέχουμε διασφαλίσεις στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο κ. Καρατζάς. 

Ο κ. Χάρης Παπασωτηρίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, στην Ελλάδα, είπε ότι η Ελλάδα είναι σοφή και ότι η σχέση της με το Ισραήλ δεν έχει αλλοιώσει τις σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο.  Σημείωσε ότι η απουσία των ΗΠΑ από την περιοχή είναι η σημαντικότερη εξέλιξη και ότι η Δύση δεν εξαρτάται από την Μέση Ανατολή για πετρέλαιο. Τόνισε επίσης ότι αυτό που είναι αναγκαίο είναι να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στη Ρωσία και την πολιτική που ακολουθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πόλεμος γίνεται πια μέσω Ρωσίας».

Ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Σμυρλής,  στην παρέμβασή του είπε ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το κόμμα με την μεγαλύτερη σταθερότητα στις θέσεις της.  Τόνισε ότι η ΝΔ στηρίζει πολύ την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος, ενώ τόνισε ότι η αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας έχει διαχρονικά επηρεαστεί από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα.  Στην τοποθέτησή του  ο κ. Σμυρλής επικεντρώθηκε στην Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια.  Το μέλλον της Ελλάδας, είπε χαρακτηριστικά, είναι «να παίξει ρόλο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας», και πρόσθεσε:  «Να φροντίσουμε να λύνουμε προβλήματα χωρίς να περνάμε τις κόκκινες γραμμές και να φέρουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη με τους δικούς μας όρους».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις