Το πρώτο δημοτικό Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών είναι στα σκαριά και μάλιστα από τον δήμο της Αθήνας.
Το υπουργείο Εσωτερικών, στο άρθρο 133 του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, αναφέρει την κατασκευή εγκαταστάσεων αποτεφρωτηρίου από δήμους ή ιδιώτες ή ακόμα και συμπράξεις.
Ο δήμος Αθηναίων θα είναι ο πρώτος που πραγματοποιήσει τέτοιου είδους κατασκευή, η οποία θα λάβει χώρα στην περιοχή του Ελαιώνα. Οι τεχνικές προδιαγραφές των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών ορίζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το σχέδιο του δήμου είναι το αποτεφρωτήριο να μπορεί να λειτουργήσει ως ιδιωτική επιχείρηση με το κόστος για την οικογένεια του θανόντα να αγγίζει τα 800 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτη ωστε να κατασκευαστεί η μονάδα τα προσεχή δύο έτη.