Μετά την καταγγελία του ομολογιακού δανείου του «Πήγασου» από τις τράπεζες, τη σκυτάλη παίρνουν οι εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν ήδη ολοκληρώσει την έρευνα για τα θαλασσοδάνεια της εκδοτικής αυτοκρατορίας Μπόμπολα, εντοπίζοντας ευθύνες ανώτερων τραπεζικών στελεχών για χορηγήσεις χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και κατά παράβαση πιστοδοτικών κανόνων.
Κατά την εκτίμηση των οικονομικών εισαγγελέων, από τις χορηγήσεις αυτές τρεις τράπεζες – Εθνική, Alpha και Πειραιώς – θα υποστούν συνολική ζημία 80 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική εισαγγελία που διενήργησε την έρευνα, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 23 τραπεζικών στελεχών που ήταν μέλη επιτροπών πιστοδοτήσεων της Eθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς και εισηγητές για τη χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων.
Η κατηγορία είναι «απιστία από κοινού και κατά μόνας, άπαξ και κατ' εξακολούθηση» - πράξη που αποτελεί κακούργημα.
Προτείνει επίσης τη διατύπωση κατηγορίας κατά του Γιώργου Μπόμπολα, πρώην προέδρου του ομίλου, για ηθική αυτουργία.
Η έρευνα διενεργήθηκε προκειμένου να διακριβωθεί εάν είχαν δοθεί εγγυήσεις καθώς και εάν εξυπηρετούνται τα δάνεια συνολικού ποσού 160 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν χορηγηθεί στον εκδοτικό όμιλο Μπόμπολα το 2006, το 2013 και το 2014.
Το γεγονός ότι οι τράπεζες κατήγγειλαν ήδη ομολογιακό δάνειο 80 εκατ. ευρώ, αποτελεί ένδειξη ότι ο όμιλος δεν εξυπηρετούσε κανονικά τις υποχρεώσεις του.
Μετά την καταγγελία και δεδομένου ότι έχει διακοπεί η έκδοση των εφημερίδων του ομίλου («Εθνος», «Ημερησία», «News Goal»), είναι πλέον βέβαιο ότι οι τράπεζες ελάχιστα θα μπορέσουν να εισπράξουν από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων.
Πάντως η εταιρεία «Πήγασος» σε επιστολή της προς το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για διακανονισμό των οφειλών του – αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα να αποφύγει την «ταφόπλακα».