Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρεί προς τα πάνω, έστω και ελαφρώς κατά 0,2%, τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2024 και το 2025. Ειδικότερα για φέτος προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 3,1% και του χρόνου με 3,2%.
Η αναβάθμιση των προβλέψεων οφείλεται στις καλύτερες προοπτικές των ΗΠΑ και ορισμένες αναδυόμενες αγορές, αλλά και στο νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η Κίνα. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ, η Ευρωζώνη θα ανακάμψει από τον χαμηλό ρυθμό του 0,5% του 2023 και φέτος θα «τρέξει» με 0,9% και 1,7% το 2025.
Για τις προηγμένες οικονομίες, η ανάπτυξη προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς από 1,6% το 2023 σε 1,5% το 2024, προτού αυξηθεί σε 1,8% το 2025.
Σ’ ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, το Ταμείο προβλέπει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να μειωθεί στο 5,8% το 2024 και στο 4,4% το 2025, με την πρόβλεψη για το 2025 να αναθεωρείται προς τα κάτω.
Οι συστάσεις για νομισματική πολιτική και δημοσιονομικά
Η βραχυπρόθεσμη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι να διαχειριστούν με επιτυχία την τελική κάθοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και προσθέτουν «είναι αναγκαίο η νομισματική πολιτική να είναι σε συνάρτηση με την υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού και -όπου οι πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές σαφώς διαλύονται- προσαρμόζοντας τη στάση τους σε λιγότερο περιοριστική.
Ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και τις οικονομίες να είναι σε θέση να απορροφήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής σύσφιξης, απαιτείται μια νέα εστίαση στη δημοσιονομική εξυγίανση για την ανασυγκρότηση της δημοσιονομικής ικανότητας ώστε να αντιμετωπιστούν μελλοντικά σοκ, να συγκεντρωθούν έσοδα για νέες προτεραιότητες δαπανών και να περιοριστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους.
Οι στοχευμένες και προσεκτικά διαδοχικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βιωσιμότητα του χρέους και θα επιταχύνουν τη σύγκλιση προς υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος. Απαιτείται αποτελεσματικότερος πολυμερής συντονισμός, μεταξύ άλλων, για τη διευθέτηση του χρέους, για την αποφυγή της δυσχέρειας του χρέους και τη δημιουργία χώρου για τις αναγκαίες επενδύσεις, καθώς και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».