Ελλάδα

ΔΝΤ: Αναγκαία η επίσπευση της διαχείρισης εσωτερικών παραπόνων - Ενίσχυση μέτρων ομαλής λειτουργίας


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να επιταχύνει τη διαχείριση των εσωτερικών παραπόνων και να ενισχύσει επιπλέον τα εσωτερικά μέτρα προστασίας της ομαλής λειτουργίας του, όπως δήλωσε χθες, η επικεφαλής του αναφερόμενου οικονομικού οργανισμού Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η ίδια, δήλωσε στο Reuters ότι είναι ευχαριστημένη που η συνολική εσωτερική επανεξέταση δεδομένων και κανόνων ακεραιότητας του ΔΝΤ εντόπισε “δυνατούς μηχανισμούς” διοίκησης του αναφερόμενου οργανισμού, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

“Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα τους ενδυναμώσουμε, ώστε οι άνθρωποι να νιώθουν άνετα και να εκφράζουν τις απόψεις τους,” δήλωσε σε μία συνέντευξη η Γκεοργκίεβα, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για ενδεχόμενες αλλαγές. “Αν είναι επικριτικοί, αυτό είναι καλό. Αυτό σημαίνει ότι αισθάνονται άνετα να πουν αυτό που σκέπτονται,” τόνισε η ίδια για τα στελέχη του ΔΝΤ.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η “διαιώνιση” της επίλυσης εσωτερικών ζητημάτων ήταν ένα κοινό θέμα για το ΔΝΤ και ότι η σχετική διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί.

“Επιθυμούμε αυτός ο οργανισμός να είναι..., εξαιρετικός και πιο ευνοϊκός για το προσωπικό μας, ώστε οι άνθρωποι να βγαίνουν μπροστά και να μιλούν,” είπε η ίδια υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ανοιχτής και συνολικής συζήτησης.

Η εσωτερική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, εντόπισε ότι ποσοστό περίπου 20% του προσωπικού του ΔΝΤ που αποχώρησε, ένιωθε ότι η δουλειά του είχε “επηρεαστεί υπερβολικά” από τους προϊσταμένους του, ενώ ο ίδιος οργανισμός δεν έδωσε την απαιτούμενη βαρύτητα στις διαφωνίες.

Η έρευνα, ενεργοποιήθηκε την προηγούμενη χρονιά από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, μετά από καταγγελίες που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2021, ότι η Γκεοργκίεβα είχει πιέσει προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας να αλλάξει στοιχεία υπέρ της Κίνας το 2017, όταν ήταν εκτελεστική διευθύντρια στην ίδια αναπτυξιακή τράπεζα.

Μετά από μία έρευνα που έγινε για το ζήτημα αυτό και είχε διάρκεια αρκετών εβδομάδων, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει την ίδια, ως επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά συνέχισε μία έρευνα αξιολόγησης των πολιτικών ορθής διαχείρισης των δεδομένων στις διάφορες υποθέσεις και ζητήματα και αξιολογήσεις των κρατών-μελών που διαχειρίζεται το ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για το αν η ίδια, απογοητεύτηκε όταν είδε ότι ποσοστό 20% του προσωπικού ανέφερε αδικαιολόγητη πίεση, η Γκεοργκίεβα απάντησε ότι ήταν “περίεργη να δει το αποτέλεσμα.”

“Ένα πράγμα που πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας, είναι το γεγονός ότι η άνθρωποι αντιλαμβάνονται την πίεση διαφορετικά,” είπε η ίδια. “Ίσως δεν είναι απαραίτητο, η αδικαιολόγητη πίεση να σημαίνει ότι κάποιος προσπαθεί να σου επιβληθεί, ώστε να αλλάξεις τη γνώμη σου,” πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΔΝΤ