Οικονομία

ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 2,1% φέτος για την Ελλάδα – Ανθεκτικές οι τράπεζες


Πτώση του πληθωρισμού στο 2% έως το 2025, προβλέπει το ΔΝΤ

Ισχυρή ανάπτυξη 2,1% της ελληνικής οικονομίας το 2024 και μείωση του πληθωρισμού στο 2% έως το 2025, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη χώρα μας. 

Το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ χαρακτηρίζει ανθεκτικό το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα υπογραμμίζει τις προκλήσεις και τους κινδύνους-κυρίως γεωπολιτικούς- που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία την τρέχουσα χρονιά.

Το Ταμείο αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 2,1% το 2024%, ενώ για το 2023 ανέβασε τον πήχη στο 2,1%.  Αναφορικά με τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι  θα φτάσειει το 2% έως το τέλος του 2025, καθώς οι πιέσεις στον πυρήνα του πληθωρισμού θα διαλυθούν μόνο σταδιακά, παρά τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι η  ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από τη θετική αύξηση των πραγματικών μισθών, ενώ οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποστηρίζεται από τα κονδύλια της ΕΕ επόμενης γενιάς.

Οι τράπεζες

Σ’ ό,τι αφορά στις τράπεζες, το ΔΝΤ τονίζει η ποιότητα του ενεργητικού τους βελτιώθηκε περαιτέρω με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται κάτω από το 5% στις συστημικά σημαντικές τράπεζες

Επίσης τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια συνέβαλαν στην ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών και ενίσχυσαν την κεφαλαιακή επάρκεια. Το τραπεζικό σύστημα διατηρεί επίσης σημαντικά αποθέματα ρευστότητας παρά τις σημαντικές αποπληρωμές των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO).

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι για την ανάπτυξη αλλά με ανοδική τάση για τον πληθωρισμό, επισημαίνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ. Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στη Γάζα θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο και να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα