Οικονομία

ΔΝΤ: Μειώστε φόρους για να υπάρξει ανάπτυξη


Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το κόστος δικαστικών αποφάσεων ζητεί από την κυβέρνηση το Ταμείο

Αυξημένους κινδύνους επιβράδυνσης της ανάπτυξης, αλλά και σοβαρές δημοσιονομικές απειλές από το κόστος δικαστικών αποφάσεων για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα συμπεράσματα από την πρώτη επίσκεψη που έκαναν τα στελέχη του στην Αθήνα, στο πλαίσιο της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής (Post Program Monitoring).

Το Ταμείο ζητεί επιτακτικά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τρεις παρεμβάσεις μείζονος σημασίας για να "οχυρωθεί" η οικονομία έναντι των κινδύνων:

1. Να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, από το 2020, σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και στα εταιρικά κέρδη. Το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη να μειωθεί από τον επόμενο χρόνο το αφορολόγητο όριο, όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί, ώστε η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από αυτή την πηγή να χρηματοδοτήσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

2. Να γίνει επεξεργασία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης (contingency plan) για την κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους από δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν στο μέλλον. Σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με το Ταμείο, και για την κάλυψη δαπανών από "αφανείς" υποχρεώσεις του Δημοσίου, όπως είναι οι εγγυήσεις για τις τράπεζες.

3. Να γίνει συντονισμένη προσπάθεια από τις αρχές (σ.σ.: κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος) για την υποστήριξη της προσπάθειας γρήγορης εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών. Αυτή η αναφορά ερμηνεύεται ως προτροπή στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει ταυτόχρονα τα σχέδια υποστήριξης των τραπεζών που έχουν επεξεργασθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σχετικά με το βασικό μισθό, το ΔΝΤ αποφεύγει να επαναλάβει εμφατικά τη διαφωνία του με αυξήσεις που θα υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας, σημειώνει όμως ότι για να μην επηρεασθεί από την αύξηση του βασικού μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΔΝΤ