Διεθνή

DW: Aισιοδοξεί η Τουρκία για τα Eurofighter


Η Άγκυρα φαίνεται να προσβλέπει στη νέα γερμανική κυβέρνηση και τον επόμενο καγκελάριο, για να αποκτήσει τα μαχητικά Eurofighter. Μια εβδομάδα έχει περάσει από την ημέρα που η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κυκλοφόρησε με την «αποκλειστική» πληροφορία από κυβερνητικές πηγές ότι το Βερολίνο θα θέσει βέτο στην πώληση των Eurofighter στην Τουρκία, λόγω της φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου και του ελλείματος δημοκρατίας στην χώρα.

Το άρθρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς η Άγκυρα περίμενε το αντίθετο από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο ίδιος ο (απερχόμενος) καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, κατά την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη και παρόντος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι το θέμα της αγοράς των Eurofighter από την Τουρκία θα τακτοποιηθεί και είχε συστήσει σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα «να απευθυνθούν» στους Βρετανούς.

Μία εβδομάδα μετά το δημοσίευμα περί βέτο, η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει. Οι Τούρκοι αναλυτές βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, προσβλέποντας σε έναν διαφορετικό χειρισμό του θέματος από την νέα κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς.

Έχουν σχεδόν ξεχάσει την αποκλειστικότητα της Handelsblatt, και έχουν προχωρήσει στην επόμενη πρόβλεψη. Δηλαδή, ότι «η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει για την πώληση του Eurofighter στην Τουρκία» όπως είναι και ο τίτλος της γνωστής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Al Monitor, που επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης με την οποία μίλησε την περασμένη Τετάρτη. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση» αναφέρει η γερμανική πηγή, «γενικά δεν σχολιάζει τις εσωτερικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις». Το άρθρο αναφέρει ότι «η εν ενεργεία ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα απέχει από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για μεγάλης εμβέλειας θέματα ελέγχου εξαγωγών όπλων που θα προκαταλάμβαναν αυτά της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

«Απαραίτητη» η Τουρκία, εκτιμά ο Μερτς

Ουσιαστικά η κυβέρνηση Σολτς πετάει το μπαλάκι για τα Eurofighter στον Μερτς, ο οποίος είναι υπέρ μιας στενότερης αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία ως μέρος της ενίσχυσης της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Η Τουρκία έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ και επομένως είναι απαραίτητη για την αμυντική μας κοινότητα» είχε πει τον Φεβρουάριο, πριν από τη νίκη του στις εκλογές, ο νέος καγκελάριος. «Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμμετάσχουν σε στρατηγικό διάλογο με την Τουρκία για το πώς μπορούμε να επιδιώξουμε καλύτερα τα κοινά μας συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής», είχε τονίσει.

Οπωσδήποτε πνέει άνεμος αισιοδοξίας ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προς την Τουρκία. Μάλιστα σημερινό άρθρο της «Χουριέτ» αναφέρει ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, είναι γνωστός για την έμφαση που δίνει στο γεγονός ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πολιτική ασφαλείας και είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Επίσης θετικά βλέπει η Άγκυρα τον διορισμό της Σεράπ Γκιουλέρ, παιδί τούρκων μεταναστών ως υφυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα