Τράπεζες

Δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ περιμένουν οι αναλυτές


Μείωση κατά 0,25% τον Απρίλιο και 0,25% τον Ιούνιο προβλέπουν οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg

Εν μέσω σφοδρής αναταραχής από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και τη εμπλοκή της Ευρώπης στη… δασμική διαμάχη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να καταστρώσει τη στρατηγική της για τη νομισματική πολιτική ενόψει της συνέχειας.

Όπως είχε επισημάνει το Sin προ ημερών, υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους αξιωματούχους της ΕΚΤ αναφορικά με τα επόμενα βήματα και τις αποφάσεις για τα επιτόκια. Οι πιο αυστηροί κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι ο πληθωρισμός είναι τώρα η σοβαρότερη απειλή, ενώ τα «περιστέρια» υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια για να αποτρέψει μια ύφεση στην ευρωζώνη.

Οικονομολόγοι και αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων. Συγκεκριμένα αναμένουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο και άλλες 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στα επίπεδα του 2% τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026. 

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η πολιτική των ΗΠΑ ενέχει σημαντικούς κινδύνους, απειλώντας να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, κάτι που βεβαίως ασπάζονται ευλόγως και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Προς το παρόν οι αξιωματούχοι θα πρέπει να απολαύσουν την αμήχανη ανακωχή Ουάσιγκτον-Βρυξελλών που επικρατεί αυτήν τη στιγμή, αφού ο Τραμπ ανέστειλε τους περισσότερους δασμούς που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα για 90 ημέρες, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε αναμονή τα αντίμετρα. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο η αντιπαράθεσή των ΗΠΑ με την Κίνα συνέχισε να κλιμακώνεται, ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές.

Οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη

Οι ανακοινώσεις Τραμπ στις 2 Απριλίου φαίνεται ότι αλλάζουν αυτό το σκηνικό και ήδη τα «περιστέρια» του συμβουλίου αρχίζουν να εκφράζουν ζωηρές ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης, καθώς οι «αμοιβαίοι» δασμοί που τελικά παρουσιάσθηκαν και θα ισχύσουν από τις 9 Απριλίου ήταν πολύ βαρύτεροι για την Ευρώπη από όσο αναμενόταν, με οριζόντιο συντελεστή 20%.

Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες αποφεύγουν αυτές τις ημέρες να κάνουν δηλώσεις, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας, που θεωρείται ότι εκφράζει την πλευρά των «περιστεριών» υπογράμμισε πρόσφατα  τον κίνδυνο ύφεσης, κάνοντας λόγο για τεράστιο «αρνητικό σοκ ζήτησης» στην ευρωζώνη.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ο επαπειλούμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανόν να επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Όπως είπε, «μια αξιοσημείωτη δυσμενής επίπτωση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο δραστηριότητα, παρασύροντας τον πληθωρισμό χαμηλότερα των στόχων μας».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα