Επιχειρήσεις

Εκτενές ρεπορτάζ για την κυπριακή Κουμανταρία στο Associated Press


Το κυπριακό κρασί Κουμανταρία, γνωστό ως το αρχαιότερο ονοματισμένο κρασί στον κόσμο, προσελκύει και πάλι το διεθνές ενδιαφέρον. Σε εκτενές ρεπορτάζ του Μενέλαου Χατζηκωστή, το Associated Press αναδεικνύει τις προσπάθειες των μικροοινοποιείων της Κύπρου να επαναφέρουν τη φήμη αυτού του ιστορικού οίνου, ο οποίος κάποτε υμνήθηκε από τον Όμηρο και τον Ευριπίδη για την εξαιρετική του ποιότητα.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, η Κουμανταρία ή Κουμανδαρία, που αποκαλούταν «νάμα» στην αρχαιότητα, πήρε τη σύγχρονη ονομασία της από τους Ιωαννίτες Ιππότες κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, όταν εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή παραγωγής κρασιού που ονόμασαν Grande Commanderie. Το κρασί αυτό, με τις πλούσιες νότες μελιού, σταφίδας, καρυδιού, σύκου, χαρουπιού, κανέλας και καφέ, αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της κυπριακής οινοποιίας και καθιερώθηκε ως το κρασί της Θείας Ευχαριστίας κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Η φήμη του έφτασε σε βασιλικές αυλές και ιστορικά γεγονότα. Φημολογείται ότι ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος το προσέφερε στον γάμο του στην Κύπρο το 1191, ενώ τον 14ο αιώνα σερβιρίστηκε στο πολυτελές «Δείπνο των Πέντε Βασιλέων» στο Λονδίνο.

Οι προκλήσεις και η αναγέννηση

Παρά την πλούσια ιστορία του, η Κουμανταρία δυσκολεύτηκε να εδραιωθεί στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με το Associated Press, η ελλιπής προώθηση και η αλλαγή των τάσεων στην κατανάλωση κρασιού περιόρισαν την εξαγωγική δυναμική του. Επιπλέον, η απώλεια περίπου 800.000 Ρώσων τουριστών λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση.

Ωστόσο, οι μικροοινοποιοί της Κύπρου, όπως το οινοποιείο Revecca στο χωριό Άγιος Μάμας, επενδύουν στη βελτίωση της ποιότητας και αναζητούν νέες αγορές. Η προσέγγισή τους βασίζεται στην παραγωγή περιορισμένων ποσοτήτων με έμφαση στην εξαιρετική ποιότητα και στη διαφοροποίηση των γεύσεων ανάλογα με τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Νέα στρατηγική: Ποιότητα και νέες αγορές

Η Κουμανταρία παράγεται αποκλειστικά από τις ποικιλίες Μαύρο και Ξυνιστέρι, ενώ η διαδικασία ωρίμανσής της ακολουθεί αυστηρούς κανονισμούς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ. Η πλούσια ηλιοφάνεια των 14 χωριών της νότιας πλαγιάς του Τροόδους συμβάλλει στη μοναδική γεύση του οίνου.

Σύμφωνα με τον Master of Wine, Demetri Walters, η Κουμανταρία έχει τεράστιες δυνατότητες στη διεθνή αγορά, αλλά απαιτείται στοχευμένη στρατηγική προώθησης. Μικροοινοποιεία όπως το Karseras στο Δωρό και το Revecca πειραματίζονται με νέες τεχνικές και ειδικές παραλλαγές για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του εξωτερικού.

Το μέλλον της Κουμανταρίας

Η κυπριακή οινοποιία φαίνεται έτοιμη να αξιοποιήσει την ιστορία και την ποιότητά της για να ξαναβάλει την Κουμανταρία στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Με αυξανόμενη κατανάλωση στην Κύπρο και προοπτικές επέκτασης σε αγορές όπως η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, το εμβληματικό αυτό κρασί έχει την ευκαιρία να ανακτήσει τη θέση που του αξίζει.

Το ρεπορτάζ του Associated Press επιβεβαιώνει ότι η Κουμανταρία δεν είναι απλώς ένα κρασί με ιστορική αξία, αλλά ένα προϊόν με δυναμική, έτοιμο να κατακτήσει ξανά τη διεθνή σκηνή μέσω της ποιότητας και της σωστής στρατηγικής εξαγωγών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις