Διεθνή

Εντατικές διαβουλεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα


Η Αίγυπτος βρίσκεται στη φάση της οριστικοποίησης των λεπτομερειών σχετικά με την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με μια πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Κάιρο μεσολάβησε για μια προσωρινή εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, ώστε να εφοδιαστεί η Γάζα με προϊόντα ενόψει της μουσουλμανικής γιορτής του Αΐντ αλ Άντχα που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Αραβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι το Ισραήλ επέτρεψε να μπουν στη Γάζα φορτηγά που μεταφέρουν διάφορα προϊόντα, μέσω του μεθοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η επίσκεψη του επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, Αμπάς Κάμελ, στο Τελ Αβίβ προκειμένου να συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους μια πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων. Σύμφωνα με μία πηγή ο Κάμελ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όχι όμως και με τον Μαχμούντ Αμπάς

Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι στελέχη της Χαμάς αναμένονται στο Κάιρο εντός των επόμενων 24 ωρών για να μεταφέρουν την απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης στην πρόταση εκεχειρίας.

Ωστόσο, ενώ οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές προσπαθούν να πετύχουν μια συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς φαίνεται ότι αποκλείει κάθε νέα προσπάθεια συμφλίωσης με τη Χαμάς. Στο διήμερο συνέδριο της Χαμάς, στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη συμφωνία πέραν αυτής που επιτεύχθηκε πέρσι και με βάση την οποία όλες οι παρατάξεις πρέπει να ενωθούν υπό την ίδια κυβέρνηση, τις ίδιες δυνάμεις ασφαλείας και τους ίδιους νόμους.

"Θέτουμε τις τελευταίες πινελιές στους όρους της εκεχειρίας που θα υπογραφεί από όλες τις πλευρές και αναμένουμε ότι θα ανακοινώσουμε αυτούς τους όρους την επόμενη εβδομάδα, αν μας βοηθήσει η Χαμάς", είπε η πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters. Διευκρίνισε ότι η εκεχειρία αυτή προβλέπεται να διαρκέσει έναν χρόνο και στο διάστημα αυτό θα υπάρξουν επαφές και συνομιλίες ώστε να παραταθεί για άλλη μια τετραετία.

Μια μακροχρόνια εκεχειρία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για άλλα ζητήματα, όπως τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας και την ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με τις σορούς δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

Για το θέμα αυτό είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία οι πρόεδροι της Αιγύπτου και της Γαλλίας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και Εμανουέλ Μακρόν. Και οι δύο υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια αποκλιμάκωση και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ενώ ο Μακρόν "χαιρέτισε τις προσπάθειες" που καταβάλει το Κάιρο για τη συμφιλίωση των αντίπαλων παλαιστιακών παρατάξεων και την επίτευξη εκεχειρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις