Οικονομία

Enterprise Greece: Δράσεις για ενίσχυση καινοτομίας και επιχειρηματικότητας


Η Enterprise Greece σχεδιάζει σημαντικές δράσεις για το 2025, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας όπως διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια, προγράμματα υποστήριξης επιχειρήσεων και νέες στρατηγικές συνεργασίες.

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση και γνωστοποιείται ότι η πρώτη δράση αφορά στην εθνική συμμετοχή στο "Mobile World Congress" (MWC) στη Βαρκελώνη, μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εκθέσεις ψηφιακής τεχνολογίας και κινητής επικοινωνίας.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, εκτός από την συμμετοχή στην διεθνή έκθεση «Electronica 2024» στο Μόναχο και στο «Web Summit 2024» στη Λισαβόνα Greece τον Νοέμβριο του 2024, η εταιρεία  ήδη προγραμματίζει νέες δράσεις για το 2025.

Όπως εκτιμάται, η προβολή των ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας αναμένεται να προσφέρει νέες ευκαιρίες δικτύωσης με διεθνείς φορείς και επενδυτές, ανοίγοντας τον δρόμο για δυναμικές συνεργασίες.  

Για την συμβολή της Enterprise Greece στην προώθηση του κλάδου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Η Enterprise Greece εργάζεται συστηματικά για να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή. Με σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και με την αύξηση της εξωστρέφειας του κλάδου υψηλής τεχνολογίας, η χώρα μας επιθυμεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή οικονομία. Το 2025 θα είναι έτος-ορόσημο, με δράσεις που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να καταστήσουμε την Ελλάδα σημείο αναφοράς για την καινοτομία και την τεχνολογία παγκοσμίως».  

Ελληνική συμμετοχή στην Electronica 2024  

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι, από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου 2024, η Enterprise Greece, σε συνεργασία με την ΗΕΤΙΑ (Hellenic Emerging Technologies Industry Association), διοργάνωσαν το εθνικό περίπτερο και την ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση «Electronica 2024» στο Μόναχο της Γερμανίας.

Η έκθεση Electronica αποτελεί την κορυφαία έκθεση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών τεχνολογιών παγκοσμίως. Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε 3.480 εκθέτες από 59 χώρες και περίπου 80.000 επισκέπτες από 100 χώρες.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν καινοτόμες ελληνικές εταιρίες, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προηγμένα προϊόντα και λύσεις τους σε σημαντικούς εκπροσώπους της παγκόσμιας αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο πρόεδρος της HETIA Δρ. Εμμανουήλ Ζερβάκης επισήμανε με δηλώσεις του ότι: «Καθώς η HETiA αποτελεί τον πυρήνα του οικοσυστήματος σχεδιασμού μικροκυκλωμάτων (chips) και ενσωματωμένων συστημάτων στην Ελλάδα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετείχαμε για δεύτερη φορά στην έκθεση Electronica, με εθνικό περίπτερο, σε συνέχεια της πρώτης μας επιτυχημένης παρουσίας.  Η φετινή συμμετοχή μας, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έγκριση για την ίδρυση του Κέντρου Ικανοτήτων για Μικροκυκλώματα (Hellenic Chips Competence Center - HCCC), ανέδειξε τις δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα της μικροηλεκτρονικής και μας έφερε σε επαφή με κορυφαίους φορείς του διεθνούς οικοσυστήματος ημιαγωγών. Ευχαριστούμε θερμά την Enterprise Greece για τη στήριξή της στη συνδιοργάνωση της εθνικής αποστολής, τοποθετώντας την Ελλάδα στον χάρτη της μικροηλεκτρονικής και στην ευθυγράμμισή της με τη στρατηγική του CHIPS ACT της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»  

Ακόμη, η Enterprise Greece, η Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (Θ.Ε.Α - Ε.Β.Ε.Α) και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής υποστήριξαν ελληνική αποστολή, που αποτελείτο από 13 δυναμικές Ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, στο Διεθνές Τεχνολογικό Συνέδριο «Web Summit 2024».

Το Web Summit 2024, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια τεχνολογίας παγκοσμίως, πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα από τις 11 έως τις 14 Νοεμβρίου 2024, συγκεντρώνοντας 71.528 συμμετέχοντες από 153 χώρες. Στο συνέδριο συμμετείχαν 3.050 νεοφυείς επιχειρήσεις, 1.066 επενδυτές και 953 ομιλητές, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από 62 χώρες και μεγάλες εταιρείες όπως η Meta, η Huawei, η IBM, η EDP και η VISA. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι πρωτοπόροι της τεχνολογίας συζήτησαν για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, τη βιωσιμότητα, την ηθική και την προώθησή της. Σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, και ο συνιδρυτής της Hugging Face, Thomas Wolf, συμμετείχαν στις συζητήσεις. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές και την πράσινη τεχνολογία, με ομιλητές όπως η Melanie Nakagawa, Chief Sustainability Officer της Microsoft, να αναλύουν τη χρήση της τεχνολογίας για βιώσιμες πρακτικές. Το συνέδριο αποτελεί πλατφόρμα δικτύωσης και προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Κατά τη διάρκεια του WEB SUMMIT 2024, οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέδειξαν την καινοτομία και τη δυναμική της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας, παρουσιάζοντας πρωτοποριακές υπηρεσίες και προϊόντα και επιδιώκοντας δικτύωση με πελάτες, συνεργάτες, επενδυτές και διεθνείς φορείς.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής, με την συμβολή του γραφείου ΟΕΥ στην Λισαβόνα, πραγματοποίησαν συναντήσεις με τις αποστολές της Γερμανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ολλανδίας και Καναδά, αποσκοπώντας στη διερεύνηση συνεργειών και στη σύναψη πιθανών συνεργασιών με διαφορετικά οικοσυστήματα. 

Στην ελληνική αποστολή, εκτός από επιχειρήσεις, συμμετείχαν και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας όπως της Θ.Ε.Α - Ε.Β.Ε.Α, του ΣΕΚΕΕ και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα