Έντονες ανησυχίες προκαλούν στους πολίτες τα απανωτά περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας, μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Ενδεικτικά, χθες έγινε γνωστός ο θάνατος 63χρονης, η οποία χαροπάλευε σχεδόν δύο μήνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Μυτιλήνης, έχοντας κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Επίσης, 44χρονη που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου μετά από θρόμβωση θεωρείται εγκεφαλικά νεκρή.
Χαρακτηριστική της ανησυχίας των πολιτών για το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η σημερινή δήλωση της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνας Παγώνη πως «σπάνε τα τηλέφωνα» από προβληματισμένους πολίτες που ζητούν απαντήσεις και διαβεβαιώσεις.
Επίσης, όπως μεταφέρθηκε στο «Σin» χθες βράδυ σε μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της Αθήνας, πολίτες που είχαν προγραμματισμένο ραντεβού, ζητούσαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κάνουν εμβόλιο της AstraZeneca.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού μιλώντας στο MEGA εξέφρασε τη λύπη της γιατί επιβεβαιώθηκε, όπως είπε, όσον αφορά στα κρούσματα θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. «Κανείς δεν ξέρει πόσα είναι τα κρούσματα θρομβώσεων ούτε παγκοσμίως, ούτε στην Ελλάδα. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι υπάρχουν σαν παρενέργειες θρομβοεμβολικά επεισόδια, που είναι σπάνια στις μεγάλες ηλικίες, αλλά στις ηλικίες κάτω των 40, και μάλιστα στις γυναίκες, είναι πολύ πιο συχνά. Στην Αγγλία από τα 150 τεκμηριωμένα κρούσματα θρομβώσεων το 40% έχασαν τη ζωή τους, τα 2/3 ήταν γυναίκες, και η πλειονότητα ήταν κάτω των 40. Υπολογίζουμε ότι είναι ένα κρούσμα θρόμβωσης στις 50-60.000 εμβολιασμούς».
Στο μεταξύ, από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή εξετάζει αν θα αυξηθούν τα ηλικιακά όρια για τη χορήγηση του εμβολίου. Mέχρι στιγμής το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.