Η ένταση και η διάρκεια των ελλείψεων οδήγησαν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών αυτών των φαρμάκων σε μία προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος, καθώς οι απαγορεύσεις εξαγωγών από τον ΕΟΦ κρίθηκαν επιβεβλημένες για λόγους διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, όπως εξηγεί στην απόφασή του. Συνολικά, απαγορεύτηκε η εξαγωγή για 77 φάρμακα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθούν, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά.
«Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία)», αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού.
«Η δημοσιοποίηση των προϊόντων σε έλλειψη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι η ανταπόκριση δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε, υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη της κάλυψης των αναγκών των ασθενών βαρύνει όλους μας στο μέρος που αναλογεί» καταλήγει ο ΕΟΦ.
Υπενθυμίζεται πως οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν κυρίως φάρμακα εισαγόμενα στην Ελλάδα τα οποία (μπορούν να) εξάγονται από τις φαρμακαποθήκες σε χώρες του εξωτερικού καθώς συνήθως έχουν διαφορά στην τιμή πώλησης και συνεπώς στο κέρδος που αφήνουν σε αυτήν την περίπτωση. Προϋπόθεση βεβαίως για τις παράλληλες εξαγωγές ορίζεται στον νόμο η κάλυψη πρωτίστως της εγχώριας αγοράς, κάτι που στην περίπτωση της χώρας μας έχει φανεί ότι δεν τηρείται, ειδάλλως δεν θα προέκυπταν οι ελλείψεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.