Χρηστικά

Ποιούς θα ελέγχουν οι «Ράμπο» των πλουσίων της ΑΑΔΕ


Στο στόχαστρο του ΚΕΜΕΦ οι φορολογούμενοι και οι σύζυγοί τους που αποκτούν μεγάλα εισοδήματα, έχουν μεγάλη κινητή ή ακίνητη περιουσία, ή αποστέλλουν και δέχονται εμβάσματα

Τέθηκε σε λειτουργία από σήμερα το νέο σώμα «Ράμπο» της ΑΑΔΕ, στόχος τους οποίου είναι ο έλεγχος των πλουσίων φορολογουμένων, αλλά και των συζύγων τους, όπως και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του από σήμερα και προκύπτει από τη συγχώνευση του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), τα οποία καταργούνται.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας που ελέγχονταν από άλλες υπηρεσίες όπως ΕΛΚΕ, ΔΟΥ ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΠ μεταφέρονται στο ΚΕΜΕΦ, όπως επίσης και όσες υποθέσεις εμπίπτουν στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι ελεγχόμενοι από τη νέα υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, στο στόχαστρο της νέας ελεγκτικής υπηρεσίας τίθενται επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και οι σύζυγοι αυτών, οι οποίοι αποκτούν μεγάλα εισοδήματα, έχουν μεγάλη κινητή ή ακίνητη περιουσία, ή αποστέλλουν και δέχονται εμβάσματα  στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές του ΚΕΜΕΦ βάζουν στο μικροσκόπιο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις:

  • Τους φορολογουμένους όλης της επικράτειας με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, άνω των 10.000.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα φορολογικό έτος, για φορολογικά έτη από 01/01/2018 και εφεξής.
  • Τον / την σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) του φορολογουμένου που πληροί τις ελεγκτικές προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας από αυτούς.
  • Τους φορολογουμένους, ανεξαρτήτως ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, οι οποίοι διενεργούν διασυνοριακές συναλλαγές με συνδεδεμένες επιχειρήσεις, ή με συνδεδεμένα πρόσωπα, και έχουν υποχρέωση κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και, μόνο, για τον έλεγχο ορθής τήρησης της αρχής των ίσων αποστάσεων στις διασυνοριακές ενδοομιλικές συναλλαγές τους.
  • Τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα, όλης της επικράτειας, που πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια, ανεξάρτητα από το εάν οι φορολογούμενοι ασκούν και επιχειρηματική δραστηριότητα και ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων από αυτή:

- Η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου/του έτερου ΜΣΣ και των προστατευόμενων τέκνων τους κατά τον Κ.Φ.Ε., όπως - υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, υπερβαίνει αθροιστικά από την 01.01.2020 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, το ποσό των 2.000.000 ευρώ.

- Η ετήσια δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

- Τα ποσά των τεκμαρτών δαπανών στο φορολογικό έτος 2020 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, υπερβαίνουν το ποσό των 400.000 ευρώ.

- Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ και άνω, σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2020 και μετά, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ και των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

  • Τους εφοριακούς υπαλλήλους που υπηρετούν, κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου, σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, πλην του Κ.Ε.ΜΕ.Φ.
  • Τον/την σύζυγο ή το έτερο ΜΣΣ του φορολογουμένου που έχει ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ, και των φορολογουμένων που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού.
  • Τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ιδιοκτησίας ακινήτων και τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα κατοχής ακινήτων, τα οποία δεν πραγματοποιούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα τουλάχιστον σε ένα έτος από το έτος 2020 και μετά.

Δυνητικά και με ειδική αιτιολογία, ελέγχονται τα συνδεδεμένα πρόσωπα, με ελεγχόμενο φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ ή είναι κάτοικος εξωτερικού ή με νομικό πρόσωπο ή με εταιρεία διαχείρισης ακινήτων ή εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί αίτημα παροχής πληροφοριών στα πλαίσια εκδοθείσας εντολής ελέγχου ή δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου για την ίδια χρήση/φορολογικό έτος και για το ίδιο είδος φορολογίας από άλλη ελεγκτική υπηρεσία.

Τέλος, στο μικροσκόπιο του ΚΕΜΕΦ μπαίνουν και οι υποθέσεις για τις οποίες διαβιβάζεται στη Φορολογική Διοίκηση πορισματική έκθεση από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα