Η νέα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, ανέφερε σήμερα ότι είχε μια «καλή και ειλικρινή» συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από αύριο Κυριακή ξεκινά περιοδεία στην Ασία.
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η Τακαΐτσι τόνισε πως σε συνεργασία με τον Τραμπ «είμαι αποφασισμένη να ανεβάσουμε τη συμμαχία Ιαπωνίας – ΗΠΑ σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα». Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο «πολύ ζωντανό και αστείο άνθρωπο».
Κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία, παραμονή της επίσκεψης του Τραμπ στην Ιαπωνία, η Τακαΐτσι επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής της είναι η ενίσχυση των δεσμών «σε διπλωματικό επίπεδο και στον τομέα της ασφάλειας».
Ο Τραμπ έχει ζητήσει από την Ιαπωνία, όπως και από άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της. Στο πλαίσιο αυτό, η Τακαΐτσι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός για το επόμενο οικονομικό έτος θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, κάτι που θα συνέβαινε σε δύο χρόνια.