Διεθνή

Οι ΗΠΑ δεν δίνουν Tomahawk στην Ουκρανία- Υπόσχονται ανταλλάγματα


Η Ουκρανία δεν πρόκειται τελικά να αποκτήσει πυραύλους Tomahawk, που θα τις έδιναν σχετική υπεροπλία στο μέτωπο με την Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να τους παραχωρήσει και υπόσχεται στον Ζελένσκι “ανταλλάγματα” υπό τύπον εξοπλιστικής και οικονομικής βοήθειας.

Ομως, τελικά, παρά  την αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και τις παροτρύνσεις προς τον Ζελένσκι να συνεχίσει τον πόλεμο – η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει στους Ουκρανούς όπλα τελευταίας τεχνολογίας.

Οπως αναφέρεται από πηγές του Πενταγώνου, ούτως ή άλλως οι ΗΠΑ δεν έχουνε μεγάλα αποθέματα πυραύλων Tomahawk ώστε να μπορούν να διαθέσουνε και σε σύμμαχες χώρες.

Ετσι, διαμορφώνονται δύο επιλογές για την ενίσχυση της Ουκρανίας :  η προμήθεια παρόμοιου τύπου πυραύλων μικρότερης εμβέλειας η εξοπλισμός της με ανάλογα συστήματα που θα παραχωρήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες  του ΝΑΤΟ.

Ενας καινούργιος χρηματοδοτικός μηχανισμός, ο Κατάλογος Απαιτήσεων Προτεραιότητας για την Ουκρανία (PURL), αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για να εξασφαλίζει νέες προμήθειες όπλων για την Ουκρανία – και όπλα από τα αποθέματα των ΗΠΑ – χρηματοδοτούμενες με κεφάλαια χωρών του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα