Ενα 24ωρο πριν ξεκινήσει στο Ζάππειο το φόρουμ της «Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια» (P-TEC), που θα σηματοδοτήσει την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στο μεγάλο παιχνίδι για τη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της νοτιανατολικής Ευρώπης με πρωταγωνίστριες τις ΗΠΑ, δύο ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν θέση στη σκακιέρα: Ο όμιλος Aktor και η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνέστησαν χθες νέα κοινή εταιρεία με αντικείμενο εργασιών την εμπορία LNG.
Το νέο επιχειρηματικό σχήμα (ATLANTIC – SEE LNG TRADE Α.Ε) θα επικεντρωθεί στη διακίνηση φορτίων υγροποιημένου αερίου εκτός ελληνικής αγοράς, με βασική στόχευση την μεταφορά αμερικανικού LNG στην Ουκρανία - και ενδεχομένως σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Μολδαβία, που ήταν εξαρτημένες μέχρι πρόσφατα από το ρωσικό αέριο.
Πρόκειται για μια στρατηγική συμφωνία με ορίζοντα 20ετίας, η οποία ανοίγει και επίσημα το παιχνίδι των ελληνοαμερικανικών συνεργασιών, στο πλαίσιο του νέου ρόλου που βλέπουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα.
Είναι επίσης ένα μεγάλο βήμα για τον όμιλο Aktor, ο οποίος επεκτείνει τις δραστηριότητες του στον τομέα εμπορίας ενεργειακών πόρων, όπου δραστηριοποιούνται επί δεκαετίες οι δύο βασικοί του μέτοχοι (Καϋμενάκης-Μπάκος).
Η διοίκηση της Aktor είχε προϊδεάσει για την εξέλιξη αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προετοιμάζονται σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας, ειδικά μετά τη ματαίωση της συναλλαγής των 600 εκατ. ευρώ για την αγορά χαρτοφυλακίου ακινήτων από την Prodea Investments.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως επιτάχυνε τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας και των έργων ΑΠΕ, που θα αποτελέσουν έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της μελλοντικής δραστηριότητας του ομίλου, μαζί με τις κατασκευές και τις παραχωρήσεις
Στην νέα εταιρεία η Aktor συμμετέχει με 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% κατέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου και αναπληρωτής πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, από την πλευρά της ΔΕΠΑ. Στο ΔΣ συμμετέχουν συμμετέχουν επίσης οι Αναστάσιος Αρανίτης, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος και Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος.