Οικονομία

Eurobank: Καθοριστικής σημασίας η δημιουργία θέσεων εργασίας σε παραμεθόριες περιοχές


Ένα δυνατό μήνυμα για την καθοριστική σημασία που έχει η δημιουργία θέσεων απασχόλησης με προοπτικές, σε παραμεθόριες περιοχές της χώρα μας, δίνουν τρεις συμπολίτες μας από την Μυτιλήνη.

Με το δημογραφικό να εξελίσσεται σε μια βόμβα στα θεμέλια της χώρας, καθώς έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προβλέπουν δραματική μείωση του πληθυσμού της στις επόμενες δεκαετίες, κάτι που φαίνεται και από την τελευταία απογραφή του 2021, το μήνυμα αυτό γίνεται ακόμη πιο ηχηρό.

Η Αρετή Δημητρακοπούλου, με καταγωγή από την Ερεσό Λέσβου, έζησε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Με σπουδές Κοινωνιολογίας, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και μεταφράστρια, εργάστηκε σε πολλές και διαφορετικές εταιρείες στην Αθήνα και πριν περίπου 15 χρόνια πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην γενέτειρά της για να ζήσει με την οικογένειά της. Είναι μητέρα δυο παιδιών, 18 και 25 ετών σήμερα.

Ο Γιώργος Βάσσος, 25 ετών, γεννήθηκε και τελείωσε το σχολείο στη Μυτιλήνη. Έζησε τα φοιτητικά του χρόνια στην Πάτρα και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Οικονομικά, επέστρεψε στη Μυτιλήνη, για να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Τραπεζικά και να αναζητήσει εργασία. Του αρέσει ο αθλητισμός και ειδικότερα το μπάσκετ, η καταρρίχηση και η αναρρίχηση και τελευταία ασχολείται και με την καλλισθενική γυμναστική.

Η Ευρυδίκη Δελάγα 26 χρονών, έχει διατελέσει αθλήτρια στην Εθνική Ελλάδος Bόλλευ, με σπουδές στην Κοινωνιολογία και μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση, γεννήθηκε και τελείωσε το σχολείο στην Αθήνα. Στη Μυτιλήνη βρέθηκε πριν 5 χρόνια για τις σπουδές της.

Σήμερα και οι τρεις βλέπουν το μέλλον τους στο παραμεθόριο νησί των χιλίων αποχρώσεων, το νησί του Ελύτη και της Σαπφούς και πολλών άλλων σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη σημασία, εάν ληφθεί υπόψη ότι με βάση τα στοιχεία απογραφής του 2021, ο πληθυσμός της Λέσβου μειώθηκε κατά 3,9%. Από 85330 το 2011 υποχώρησε σε 83.068, καταγράφοντας μείωση 2.262 ανθρώπων, που αναλογεί στον πληθυσμό ενός μεγάλου χωριού του νησιού.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και στο δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη, καθοριστικό ρόλο στην απόφασή τους να παραμείνουν στο νησί, είναι οι «τηλεφωνικές γραμμές» της Eurobank, μέσω των οποίων καθημερινά έρχονται σε επικοινωνία, από το σπίτι τους -καθώς η Τράπεζα τους παρέχει πλήρη εξοπλισμό-, με εκατοντάδες τραπεζικούς πελάτες που αναζητούν λύση σε θέματα που τους απασχολούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Οι θέσεις απασχόλησης της Αρετής, της Ευρυδίκης και του Γιώργου, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 75 που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες από την Eurobank, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για το Δημογραφικό. Η γεωγραφική επέκταση του προγράμματος με τη δημιουργία 30 νέων θέσεων απασχόλησης, επιπλέον των 45 θέσεων που δημιουργήθηκαν από τον Ιούνιο του 2022, στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, παρουσιάστηκε και επίσημα την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο της περιοδείας της διοίκησης της τράπεζας σε Λέσβο και Χίο.

Κοινό συμπέρασμα και των τριών πλέον εργαζομένων στο Europhone Banking της Τράπεζας είναι ότι η εύρεση μιας θέσης απασχόλησης που ταιριάζει στο προφίλ τους, δημιουργεί ασφάλεια και προοπτική, καθώς στάθηκε ο καθοριστικός παράγοντας για να σχεδιάσουν το μέλλον τους στο νησί, απομακρύνοντας σχέδια να το εγκαταλείψουν που ενδεχομένως θα προέκυπταν σε αντίθετη περίπτωση.

«Η αναζήτηση μιας θέσης εργασίας για τους νέους ακόμη και με ένα καλό βιογραφικό, είναι μια μεγάλη πρόκληση, όταν μάλιστα βρισκόμαστε σε παραμεθόρια ή απομακρυσμένη περιοχή, καθώς περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι επιλογές. Οι περισσότεροι εργοδότες ψάχνουν βιογραφικά με επαγγελματική εμπειρία, αλλά εμείς οι νέοι εκ των πραγμάτων δεν έχουμε, οπότε τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Το προσπάθησα όμως γιατί η ηρεμία και η ομορφιά της Μυτιλήνης τα τελευταία χρόνια των σπουδών μου, με οδήγησε στην μεγάλη αυτή απόφαση να προσπαθήσω να παραμείνω στο νησί», αναφέρει η Ευρυδίκη.

Ο Γιώργος βρήκε στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του ζωής αυτό ακριβώς που ταίριαζε απόλυτα με τις σπουδές του και μάλιστα στον τόπο που γεννήθηκε και τελείωσε το σχολείο: μια καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Το αντικείμενο μάλιστα του μεταπτυχιακού του, όπως επισημαίνει, είναι στις διαφορές ανάμεσα στην παραδοσιακή και στη σύγχρονη τραπεζική, όπως διαμορφώνεται σήμερα με τα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα.

Από την μεριά της και η Αρετή, έχοντας μια επαγγελματική πορεία δύο και πλέον δεκαετιών στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη, βλέπει τη νέα θέση απασχόλησης ως μια μεγάλη ευκαιρία να παραμείνει στο νησί που τόσο αγαπά, καθώς είναι και τόπος καταγωγής της.

Στην συνομιλία μαζί τους αναδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της εκπαίδευσης που λαμβάνουν για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Το να είσαι «στις γραμμές» και να εξυπηρετείς την τραπεζική πελατεία μιας τράπεζας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, Χρειάζεται ενασχόληση, διάβασμα και συστηματική ενημέρωση τόσο μέσω της εκπαίδευσης που προσφέρεται από την Τράπεζα για όλα τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες, όσο και προσωπικού ενδιαφέροντος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ευρυδίκη «είμαστε ταυτόχρονα η φωνή των τραπεζικών πελατών προς την τράπεζα καθώς ακούμε κάθε μέρα τι ζητούν, με τι είναι ικανοποιημένοι και σε τι επιζητούν βελτίωση».

Έχοντας μια πρώτη εμπειρία περίπου 4 μηνών από την επικοινωνία τους με την τραπεζική πελατεία, η ερώτηση που ακολουθεί είναι τι απασχολεί περισσότερο τους συναλλασσόμενους. Θέλουν να είναι βέβαιοι ότι η συναλλαγή τους έγινε με επιτυχία. Δεν είναι λίγες οι φορές που γνωρίζουν τον τρόπο που πραγματοποιείται αλλά επικοινωνούν για να βεβαιωθούν. Σε αρκετές περιπτώσεις το έργο μας, είναι εκπαιδευτικό, αναφέρει η Αρετή.

Οι απαντήσεις τους έρχονται να επιβεβαιώσουν τη μεγάλη σημασία που δίνεται γενικότερα στη χώρα μας, από την πολιτεία αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση του κοινού σε χρηματοοικονομικά θέματα ακόμη και από τις σχολικές αίθουσες (οικονομικός αλφαβητισμός).

Τους προτρέπουμε να μας προτείνουν το αγαπημένο μέρος τους στο νησί. Ο Γιώργος προτείνει τα Βατερά, τόπο καταγωγής του. Παραθαλάσσιο οικισμό στα νότια παράλια του νησιού, περίπου 55 χιλιόμετρα από την Μυτιλήνη. Είναι γνωστά για την αμμώδη παραλία τους μήκους 8 χιλιομέτρων, τη μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού.

Η Αρετή προτείνει την Ερεσό, που έζησε και μεγάλωσε η προ γιαγιά της, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε δύο υψώματα, σε απόσταση 89 χιλιομέτρων από τη Μυτιλήνη. Tο ηφαιστειακό τοπίο, ο παραδοσιακός οικισμός του χωριού, η γραφική παραλία και τα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή, την καθιστούν ιδανικό τόπο για διαμονή και περιήγηση

Η Ευρυδίκη μας προτρέπει να αναζητήσουμε μία από τις πολλές περιπατητικές διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί με ιδιαίτερη σήμανση και προσεκτικές παρεμβάσεις σε κάθε δήμο του νησιού και να απολαύσουμε την εμπειρία.

Η πρωτοβουλία της Eurobank για το Δημογραφικό - Η ένταξη των νησιών Β. Αιγαίου

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, με την ένταξη και νησιών του Βορείου Αιγαίου στο πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank για το Δημογραφικό «Μπροστά για την Οικογένεια». Μια πρωτοβουλία ΕΚΕ που εστιάζει στην καθοριστική συμβολή που έχει η δημιουργία εργασιακών ευκαιριών στην απόφαση νέων ανθρώπων να κάνουν οικογένεια, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, και να ενθαρρύνουν την παραμονή στον τόπο καταγωγής τους ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Ταυτόχρονα, η δράση υπογραμμίζει ευρύτερα, όπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Φωκίωνας Καραβίας, τη στήριξή της στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, με την οποία η Eurobank διατηρεί, διαχρονικά, ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς, χρηματοδοτώντας την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Διευρύνοντας την εμβέλεια της πρωτοβουλίας για την απασχόληση, ενδυναμώνει, επίσης, το παράδειγμα της αποκέντρωσης ορισμένων επιχειρησιακών λειτουργιών, μια διαδικασία που είναι σε θέση να εφαρμόσει ένας μεγάλος οργανισμός με την κατάλληλη οργάνωση, τεχνογνωσία και υποδομή.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την έναρξη του «Μπροστά για την Οικογένεια», τον Ιούνιο του 2021, πέραν της δημιουργίας 75 νέων θέσεων απασχόλησης, 45 στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και 30 σε νησιά του Βορείου Αιγαίου:

- Συνολικά σε όλη την Ελλάδα έχουν γεννηθεί 33 μωρά με εξωσωματική γονιμοποίηση, με την Eurobank να καλύπτει όλα τα έξοδα έως τον τοκετό, μέσω της δωρεάς της προς την Be-Live. Μέσω σχετικής δωρεάς της Eurobank προς την ΜΚΟ Αποστολή, έχουν διατεθεί 623 βρεφικά πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης για τον πρώτο χρόνο του παιδιού, ενώ, επιπλέον 200 θα έχουν διατεθεί έως τα τέλη Μαρτίου.

- Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκαν παιδαγωγοί σε μικρά νησιά, κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές αρχές που υπέδειξαν τις ανάγκες και συγκεκριμένα, καθηγητής Ρομποτικής στον 'Αγιο Ευστράτιο, Λογοθεραπευτής στις Οινούσσες, Μουσικός στο Καστελόριζο.

- Η ένωση Μαζί για το Παιδί διεξάγει ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, από εξειδικευμένους ψυχολόγους, για θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια. Συνολικά, από την αρχή της Πρωτοβουλίας έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικά σεμινάρια σε Βολισσό Χίου, Διδυμότειχο Έβρου, Ικαρία, Κάρπαθο, Καστελόριζο, Ορεστιάδα, Λήμνο, Μυτιλήνη και Χίο, με τη συμμετοχή άνω των 300 ενδιαφερόμενων, ενώ, περισσότερα από 5.000 άτομα αξιοποίησαν τις υπηρεσίες της συμβουλευτικής πανελλαδικής Γραμμής 11525.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις