Λόγο για πιο χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις χώρες της Ευρώπης, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έκανε, σήμερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, υπογραμμίζοντας όμως πως "συνεχίζουμε να βλέπουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 για πολλές οικονομίες”.
Ο ίδιος τόνισε: "Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει φέτος – αυτό οφείλεται στην τεράστια αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ανάγκη η δημοσιονομική πολιτική να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις στο πεδίο" και πρόσθεσε θα συζητήσουν και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας στο Ecofin της Τρίτης, λέγοντας ότι "οι υπουργοί Οικονομικών θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους για το πώς μπορεί να δρομολογηθεί περαιτέρω δράση στο πεδίο των κυρώσεων από εδώ και πέρα – οι αποφάσεις θα ακολουθήσουν στη συνέχεια".
Εν συνεχεία, έκανε γνωστή τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, στις αρχές του επόμενου μήνα αναφορικά με την τραπεζική ένωση.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ενότητα της και να επιταχύνει την αντίδραση της απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας.
Σχετικά με τον πληθωρισμό σημείωσε ότι βασικός παράγοντας είναι η ενέργεια και αυτό έχει οδηγήσει πλέον οι πληθωριστικές πιέσεις να είναι πιο εκτεταμένες, λέγοντας ότι "περιμένουμε την πιθανότητα δευτερογενών επιπτώσεων, αν και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ταυτόχρονα σημαντικές πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις”.
Ο Τζεντιλόνι επισήμανε πως "πρέπει να μειώσουμε την εξάρτηση της από τη Ρωσία, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να ενισχυθούν οι εμπορικοί μας δεσμοί με άλλους εταίρους", ενώ θεωρεί ότι η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση, υπογραμμίζοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% δεν διαφαίνεται πλέον. "Δεν θα καταλήξουμε σε αρνητική περιοχή λόγω της καλής θέσης μας στο ξεκίνημα της κρίσης", είπε.
Για τις πληρωμές σε ρούβλι που ζητά η Ρωσία, δήλωσε ότι η ΕΕ θα τηρήσει όσα προβλέπονται στα συμβόλαια με τη Μόσχα, ενώ για τις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο τόνισε πως "όλες οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, αν θέλουμε να αντιδράσουμε στη στρατιωτική δράση με οικονομικά εργαλεία θα πρέπει να δεχτούμε το κόστος”, αναφέροντας πως αναμένεται "επέκταση (σ.σ. των κυρώσεων) και στο φυσικό αέριο ο αντίκτυπος αυτός θα αυξηθεί".
Παράλληλα, δήλωσε: "Δεν θα πάρουμε σήμερα νέα μέτρα, αλλά στο μέλλον αυτό θα είναι στο τραπέζι και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις εκεί [στην Ουκρανία] και όχι από το κόστος που μπορεί να έχει για την Ε.Ε. Δεν το σχεδιάζουμε τώρα, αλλά δεν το βγάζουμε από το τραπέζι”.
O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι ο πόλεμος και η ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία επηρεάζουν την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, περισσότερο την ευρωπαϊκή, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και οδηγώντας σε ράλι τις τιμές ενέργειας και τροφίμων.
Εν συνεχεία, ανέφερε πως οι δείκτες εμπιστοσύνης πέφτουν και οι αγορές πιστεύουν ότι θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη το β’ τρίμηνο της χρονιάς, αλλά υπογράμμισε πως δεν σημαίνει ότι συνολικά το 2022 θα είναι αρνητικό.
Ο Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην πορεία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.
Επίσης, είπε πως ότι εν μέσω λοκντάουν πολλά νοικοκυριά συσσωρεύθηκαν καταθέσεις στην ΕΕ , οι οποίες τώρα είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής.