Ποιόν θα επιλέξει τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα; Η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός πρέπει να ανακοινώσει την απόφαση του. Το θέμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον του πολιτικού ρεπορτάζ και αποτελεί αντικείμενο διεργασιών στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στον χώρο της αντιπολίτευσης.
Είναι μία κρίσιμη επιλογή, που θα έχει σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων και στις εσωτερικές ισορροπίες μέσα στη Νέα Δημοκρατία.
Οσο κι αν φαίνεται να είναι απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού και του εσωκομματικού παιχνιδιού, στην πραγματικότητα κ. Μητσοτάκης δεν έχει μεγάλα περιθώρια επιλογών. Πρέπει να διασφαλίσει ότι η επιλογή του εναρμονίζεται με τη γενικότερη πολιτική στρατηγική του και ότι οι συνθήκες που θα διαμορφώσει θα διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων του.
Η διπλή στόχευση
Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι η στρατηγική Μητσοτάκη για την επόμενη διετία εστιάζει:
- Πολιτικά στο χώρο του Κέντρου, όπου θα κληθεί να δώσει τη μάχη απέναντι στο ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ
- Εκλογικά και κοινωνικά στη μεσαία τάξη, που αποτελεί τώρα την “αχίλλειο πτέρνα” της εκλογικής βάσης της ΝΔ, εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες διαρροές
Χρειάζεται λοιπόν να επιλέξει για την προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που θα σηματοδοτεί την πρόθεση του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου να συγκλίνουν προς το Κέντρο, επιδιώκοντας αφ ενός συναινέσεις και διεκδικώντας αφ' ετέρου ζωτικό χώρο από το ΠΑΣΟΚ.
Μια τέτοια επιλογή θα ικανοποιούσε προφανώς και τους - κατά κανόνα πολιτικά “μετριοπαθείς” - ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, οι οποίοι αποτελούν συνήθως την κρίσιμη μάζα για τη διαμόρφωση συσχετισμών δυνάμεων στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Νέο μείγμα πολιτικής
Η απόφαση για τον ΠτΔ θα στείλει πολιτικά “μηνύματα”, αλλά δεν είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την (επανα)προσέγγιση της μεσαίας τάξης. Θα χρειαστεί έναν νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με μέτρα και πρωτοβουλίες που θα τύχουν ευρείας αποδοχής, θα ικανοποιήσουν παραγωγικά στρώματα και μικρές-μικρομεσαίες επιχειρήσεις,, θα λύσουν προβλήματα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Το πλαίσιο και τους επιμέρους άξονες αυτής της πολιτικής θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο οι επιτελείς του Μαξίμου, σε συνεργασία με αρμόδιους υπουργούς και με τη συνδρομή του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, που θα επιδιώξει να κρατά συνεχώς ανοιχτούς διαύλους αμφίδρομης επικοινωνίας με την κομματική-εκλογική βάση και την κοινωνία.
Προτεραιότητας αποτελούν οι μειώσεις φόρων και έμμεσων επιβαρύνσεων, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση των λειτουργιών του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, η στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους και η διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι στόχοι αυτοί “μεταφράζονται” σε 203 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν φέτος, με 89 νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή και 130 υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν προς υλοποίηση εγκεκριμένων αλλαγών σε διατάξεις οικονομικού και φορολογικού περιεχομένου.
Ενα δεύτερο σκέλος αποτελούν τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, που δεν θα περιοριστούν σε χορήγηση επιδομάτων, αλλά θα συντείνουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στη στήριξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και στην εδραίωση κλίματος ασφάλειας