Οικονομία

Φόρος 15% στα κέρδη από κρυπτονομίσματα: Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ


Τα κρυπτοστοιχεία δεν θα αντιμετωπίζονται από την εφορία ως νομίσματα αλλά ως περιουσιακά στοιχεία

Εντός του έτους αναμένεται η πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την επιβολή φόρου υπεραξίας στα κρυπτοστοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο στο οποίο εργάζεται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προβλέπει την επιβολή φόρου υπεραξίας με συντελεστή 15%, αν και υπάρχουν εισηγήσεις και για χαμηλότερο συντελεστή, 10%.

Οι ειδικοί του υπουργείο μελετούν και τις διεθνείς τάσεις ως προς τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτοστοιχείων. Σήμερα, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό σε αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα η Εφορία να μην «βλέπει» και να μην φορολογεί τέτοια κέρδη, ακόμη και όταν αυτά δηλώνονται από φορολογούμενους.

Βασική παραδοχή για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτοστοιχείων θα είναι ότι δεν αποτελούν νομίσματα, αλλά περιουσιακά στοιχεία, κάτι που αποτελεί κοινό τόπο διεθνώς. Ο φορολογούμενος θα πληρώνει φόρο για την υπεραξία που θα εξασφαλίζει από αγοραπωλησίες κρυπτοστοιχείων.

Στις ΗΠΑ εφαρμόζεται ένα πιο σύνθετο μοντέλο για τον φόρο υπεραξίας, όπου οι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν πρόκειται για βραχυχρόνια κέρδη (αγοραπωλησία μέσα σε λιγότερο από ένα έτος) ή για μακροχρόνια κέρδη. Στην πρώτη περίπτωση, οι συντελεστές κυμαίνονται από 10% έως 37%, ενώ για τα μακροχρόνια κέρδη, ανάλογα με το ύψος τους, οι συντελεστές μπορεί να είναι στο μηδέν, στο 15% ή στο 20%.

Η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατευθυνθεί προς μια απλούστερη μορφή φόρου υπεραξίας, με συντελεστή 15% για όλα τα κέρδη από crypto, ενώ θα επιβάλλεται και φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα.

Για να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να εντοπίσει τις κινήσεις των φορολογουμένων με κρυπτοστοιχεία, θα ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόσθηκε με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να έχουν εκπρόσωπο στην Ελλάδα και θα ζητούν στοιχεία ταυτότητας και οικονομικά από τους πελάτες τους, στα οποία θα πρέπει να έχουν πρόσβαση οι φορολογικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη των Ελλήνων από κρυπτονομίσματα πιθανότατα δεν είναι αμελητέα, καθώς βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση η ενασχόληση των Ελλήνων με τα κρυπτονομίσματα, κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 2022 και 2024 υπερτριπλασιάστηκε το ποσοστό των κατόχων κρυπτονομισμάτων, που είναι πλέον το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας της ΕΚΤ για τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε θέμα πληρωμών (SPACE) δείχνουν, πάντως, ότι η στροφή στα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά δυναμική τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 το ποσοστό των Ελλήνων συναλλασσόμενων που δήλωναν ότι κατέχουν κρυπτονομίσματα ήταν μόλις 4%, ενώ το 2024 είχε εκτιναχθεί στο 14%, που ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη μετά τη Σλοβενία (15%).

Στο ερώτημα για το πώς χρησιμοποιούν τα κρυπτοστοιχεία οι συναλλασσόμενοι, η απάντηση είναι ότι κυρίως χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς και όχι ως μέσα πληρωμών. Στην Ελλάδα, κατά 70% χρησιμοποιούνται ως επένδυση και μόνο κατά 11% ως μέσα πληρωμών. Δηλαδή, σχεδόν 12% των Ελλήνων (το 70% του 14%) χρησιμοποιούν για επενδύσεις τα κρυπτοστοιχεία, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό, που πιθανόν να συγκρίνεται με τις επενδύσεις σε «συμβατικά» μέσα, όπως οι μετοχές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις