Μετά από δύο ημέρες ανοδικής αντίδρασης η χρηματιστηριακή αγορά «φρενάρει» και αλλάζει κατεύθυνση, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων προτιμούν να αποφύγουν την ανάληψη βραχυχρόνιου ρίσκου, επικεντρώνοντας τις κινήσεις τους στην κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών.
Στην τακτική αυτή συνηγορεί και η μεταβλητότητα που επικρατεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όπου διαμορφώνεται ρευστό σκηνικό, καθώς οι εξελίξεις στη Μ. Βρετανία συντηρούν την αβεβαιότητα, αντισταθμίζοντας τη θετική επίδραση από την προσέγγιση ΗΠΑ-Κίνας.
Εικόνα σταθεροποίησης στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ τα ευρωπαϊκά ενισχύονται, μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν το προηγούμενο διήμερο.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι οι δείκτες του ΧΑ έχουν ολοκληρώσει έναν κύκλο ανάκαμψης και θα χρειασθεί μια μικρή περίοδος συσσώρευσης πριν από την επόμενη σημαντική (ανοδική ή καθοδική) κίνηση.
Η ανοδική δυναμική που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες φαίνεται ότι ανακόπτεται και η αγορά αναζητά τώρα επίπεδα ισορροπίας. Αρνητική ένδειξη το γεγονός ότι από τις τράπεζες οι πιέσεις επεκτάθηκαν σήμερα σε μεγάλη γκάμα εμποροβιομηχανικών blue chips.
Η συναλλακτική κίνηση ήταν σήμερα υποτονική και ο τζίρος μειωμένος (49,3 εκατ. ευρώ). Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια μένουν προς το παρόν στο περιθώριο.
Η αγορά αναμένει τώρα την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θα δώσει πολλά μηνύματα όσον αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τους σχεδιασμούς της στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων.
Με νευρικότητα και διακυμάνσεις μικρού εύρους κινήθηκαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες, παίρνοντας σαφή καθοδική κατεύθυνση μετά τις 2:30 και τερματίζοντας στα χαμηλά ημέρας.
έχοντας αλλάξει πολλές φορές πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 877,19 μονάδες (+0,29%) και τερμάτισε στις 869,38 με απώλειες 0,60%.
Την ίδια ποσοστιαία πτώση (-0,60%) κατέγραψε και ο FTASE25, κλείνοντας στις 2.155,43 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +0,81% και τερμάτισε το απόλυτο χαμηλό με -0,70%. Με θετικό πρόσημο η Τρ. Ελλάδος (+2,1%) και η Eurobank (-1,1%). Κατά σειράν απωλειών Attica -2,4%, Εθνική -1,9%, Πειραιώς -1,6%, Alpha -1,1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ελάχιστες μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο. ΟΠΑΠ +0,6%, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν +4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,3%. Στον αντίποδα Μυτιληναίος και Cenergy -2,2%, Motor Oil -2%, ΟΤΕ και Jumbo -0,8%.
Στα mid caps ξεχώρισαν MIG και κρι-Κρι με +2,5% και +1,9% αντίστοιχα.