Αισθητό είναι το χάσμα απόψεων στη συνάντηση των G7 με τους ευρωπαίους εταίρους να εμφανίζονται ενωμένοι μπροστά στον Ντόναλντ Τραμπ, σε απάντηση των πρόσφατων δασμών στο εμπόριο. Από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θέλησε να ανοίξει ένα άλλο "μέτωπο" δηλώνοντας σήμερα πως η Ρωσία θα έπρεπε να συμμετέχει στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.
"Απέβαλαν τη Ρωσία, θα έπρεπε να την επανεντάξουν. Επειδή χρειαζόμαστε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η Ρωσία αποβλήθηκε από την G7 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αφού συμμετείχε στην ομάδα αυτή τα προηγούμενα 16 χρόνια.
Υψηλόβαθμη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τραμπ, ότι η Μόσχα θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της προτού υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για την επανένταξή της στη G7. "Η πρωθυπουργός (της Βρετανίας Τερέζα Μέι) ανέκαθεν έλεγε ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία αλλά με προσοχή. Θα πρέπει να θυμηθούμε για ποιόν λόγο η G8 μετατράπηκε στ G7, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Από τότε, έχουμε δει κακόβουλη δραστηριότητα εκ μέρους της Ρωσίας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων και των δρόμων του Σάλσμπερι, στο Ηνωμένο Βασίλειο", πρόσθεσε, παραπέμποντας στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλιας, στις αρχές Μαρτίου.
Εξάλλου, μια πηγή της γαλλικής προεδρίας σημείωσε ότι η πρόταση του Τραμπ δεν φαίνεται να συνάδει με τις κυρώσεις που επέβαλαν πρόσφατα οι ΗΠΑ σε βάρος της Μόσχας.
"Ως υπενθύμιση, η τελευταία χώρα που επέβαλε μονομερώς οικονομικές κυρώσεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, για αυτό η πρόταση αυτή δεν μας φαίνεται λογική", είπε η πηγή.
Το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου προσγειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Κεμπέκ. Ο Τραμπ ήταν ο τελευταίος από τους ηγέτες που έφτασε για τη σύνοδο της G7 στο Μαλμπέ και ο πρώτος που θα αναχωρήσει νωρίς αύριο το πρωί με προορισμό τη Σιγκαπούρη. "Θα αναχωρήσω ίσως νωρίτερα, αυτό εξαρτάται από το τι θα συμβεί", προειδοποίησε νωρίτερα ο Τραμπ.
Ντόναλντ Τουσκ: Ενωμένη η Ε.Ε, περιλαμβανομένης και της Ιταλίας
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ομάδας των 7, περιλαμβανομένου του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, θα συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο επί όλων των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο της G7 στο Σαρλεβουά, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Κόντε φάνηκε να κρατά αποστάσεις από τις ευρωπαϊκές θέσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε αυτήν την εβδομάδα, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων του, καθώς τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της G7, επισήμανε ότι η Ρωσία θα πρέπει να προσκληθεί να επανενταχθεί στην Ομάδα των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, απ' όπου αποκλείστηκε το 2014 έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας.
Όμως, ο Τουσκ τόνισε ότι η Ιταλία θα πειθαρχήσει με την ευρωπαϊκή γραμμή στη G7.
«Σήμερα το πρωί είχα την πρώτη και πολύ καλή, πολλά υποσχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και είμαι πεπεισμένος ότι εδώ στη G7 θα έχουμε μια πλήρως ενιαία ευρωπαϊκή θέση επί όλων των ζητημάτων. Περιλαμβανομένης της Ρωσίας. Δεν μιλάω για τις λεπτομέρειες αλλά για τη γενικότερη κοινή γραμμή» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Συμφωνήσαμε επίσης να συναντηθούμε ξανά, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου στη Ρώμη».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δεν θα είναι εύκολες, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαμάχη με τους εταίρους τους για το θέμα του εμπορίου, της κλιματικής αλλαγής και της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Οι συζητήσεις μας εδώ στο Σαρλεβουά απέχουν από το είναι εύκολες» τόνισε ο Τουσκ, λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης Συνόδου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.
«Είναι προφανές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και οι υπόλοιποι της ομάδας συνεχίζουν να διαφωνούν για το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η παγκόσμια τάξη, που βασίζεται σε κοινούς κανόνες, τίθεται υπό αμφισβήτηση».
«Προς μεγάλη έκπληξη όχι από τους συνήθεις υπόπτους, αλλά από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της, τις ΗΠΑ. Φυσικά, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τις ΗΠΑ να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται», υπογράμμισε ο Τουσκ.
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ