Η Γαλλία... "έβγαλε φλας" για στροφή προς τα δεξιά και ο κίνδυνος μιάς μεγάλης πολιτικής αλλαγής που μπορεί να σαρώσει ολόκληρη την Ευρώπη γίνεται πλέον πραγματικότητα. Οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές της Λεπέν βρίσκονται πλέον στον προθάλαμο της εξουσίας, την οποία μπορεί να κατακτήσουν την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Μακρόν σε μιά δύσκολη "συγκατοίκηση υπό ομηρεία".
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών προκαλούν ανησυχίες και προβληματισμό σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κυβερνήσεις και δημοκρατικά κόμματα φοβούνται ότι η "φωτιά" θα επεκταθεί, ενώ το Διευθυντήριο των Βρυξελλών εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπαίνει σε φάση έντονων εσωτερικών αντιπαραθέσεων, με διαρκή αμφισβήτηση των επιλογών της και αδυναμία λήψη κρίσιμων αποφάσεων.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των αγορών, που μετά την επικράτηση της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές είχαν χτυπήσει «κόκκινο», αλλά βρήκαν γρήγορα ισορροπίες. Τώρα που ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος γίνεται ορατός η αντίδραση μπορεί να είναι εντονότερη και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.
Πρώτο "θύμα" θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τα ομόλογα - πρωτίστως τα γαλλικά και δευτερευόντως ολόκληρης της Ευρωζώνης. Δεν θα μείνουν βέβαια αλώβητες οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου αναμένεται αναταραχή τουλάχιστον έως τον δεύτερο γύρο εκλογών στη Γαλλία. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης - και μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη.
Θρυαλλίδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχόμενη επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού και των συμμάχων στον β’ γύρο και «συγκατοίκηση» με τον πρόεδρο Μακρόν είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, με δεδομένο μάλιστα ότι η Λεπέν θα ελέγχει-διαχειρίζεται τις οικονομικές υποθέσεις. Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς με εκπεφρασμένες ευρωσκεπτικιστικές θέσεις και ανάλογη ρητορική, προφανώς θα αποτελέσει «κακό σπυρί» για την Ε.Ε.
Προβλήματα θα δημιουργήσουν επίσης οι παρεκκλίνουσες από τις ευρωπαϊκές θέσεις απόψεις της Λεπέν για θέματα οικονομίας και δημοσιονομικής πολιτικής, για το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τη Ρωσία, την στήριξη της Ουκρανίας κλπ.
Η επικράτηση της Λεπέν φοβίζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς θα αποτελέσει μια ηχηρή και συνάμα σημαντική νίκη του ακροδεξιού ρεύματος, το οποίο μπορεί να απλωθεί με τη μορφή ντόμινο στην Ευρώπη. Αν «πέσει» και το οχυρό της Γαλλίας μπροστά στην ακροδεξιά, τότε το μήνυμα προς την υπόλοιπη ήπειρο θα είναι σαρωτικό, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.
Βρυξέλλες-ΕΕ δεν θέλουν ένα αντι-συστημικό σχηματισμό στην ηγεσία της Γαλλίας. Προτιμούν προφανώς την επικράτηση μιας πολιτικής σύμπραξης με τη συμμετοχή του κόμματος του Μακρόν και του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο. Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε αμέσως το έναυσμα για αυτή τη συνεργασία, καλώντας σ’ έναν συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, που θα δημιουργήσει ανάχωμα στη Λεπέν.
Ωστόσο και η ενίσχυση του αριστερόστροφου Νέου Λαϊκού Μετώπου δεν είναι το ιδανικό σενάριο για την ΕΕ, καθώς οι ηγέτες του έχουν διαφορετικά δημοσιονομικά σχέδια από τον Μακρόν, αντιστρατεύονται τη λιτότητα και σκοπεύουν να υιοθετήσουν μέτρα με έντονο κοινωνικό πρόσημο (αυξήσεις στον κατώτατο μισθό) και μεγάλες δαπάνες. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να υπάρξει και σ’ αυτή την περίπτωση κόντρα με τις Βρυξέλλες.
Τα μηνύματα των αγορών
Οι αγορές έδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο μετά τις ευρωεκλογές ότι το σενάριο τελικής επικράτησης της ακροδεξιάς τις ανησυχεί ιδιαίτερα. Φοβούνται πως νίκη της Λεπέν θα οδηγούσε σε αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής και σε συνεχείς παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανόνων. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός της δεύτερης πιο ισχυρής ευρωπαϊκής οικονομίας, συνιστά εφιαλτικό σενάριο και αποτελεί σήμα για ένα επερχόμενο συστημικό κίνδυνο που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις.
Θα επαναληφθεί λοιπόν το «σφυροκόπημα» στα γαλλικά ομόλογα και το γαλλικό χρηματιστήριο; Θα επαναληφθεί το «τσουνάμι» ανησυχίας και πανικού που χτύπησε τις ευρωπαϊκές αγορές πριν μερικές εβδομάδες; Ερωτήματα που μένει να απαντηθούν σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες, μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Οι αγορές, όπως συμβαίνει πάντα, έχουν τον τρόπο να στέλνουν το μήνυμά τους, που στην περίπτωση της Γαλλίας έχει αναμφίβολα και πολιτική χροιά.