Πολιτική

Γερμανία: Η κυβέρνηση έκλεισε το site των ακροαριστερών


Με μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα απόφαση, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας «linksunten.indymedia.org», η οποία αποτελεί βασικό μέσο έκφρασης ακροαριστερών απόψεων στη χώρα. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης "παραβίαζε τον ποινικό κώδικα" και "στρεφόταν κατά της συνταγματικής τάξης".

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες ιστοσελίδες «indymedia.org» υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η πρώτη φορά που μιά κυβέρνηση ή δημόσια Αρχή αποφασίζει να απαγορεύσει τη λειτουργία ιντερνετικού μέσου ενημέρωσης, επικαλούμενη  τη συνταγματική τάξη και ποινικές διατάξεις.

 Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», η ενέργεια του υπουργείου Εσωτερικών δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αμβούργο τον περασμένο Ιούλιο, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20.

Η απαγόρευση προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Αριστερές οργανώσεις και πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι είναι  μιιά πρώτη ανησυχητική ένδειξη ενίσχυσης του αυταρχισμού και περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης στη Γερμανία, υπό την πίεση  της ανερχόμενης ακροδεξιάς και του AfD.

Πολλοί φοβούνται ότι κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βερολίνου, θέτοντας περιορισμούς στη  λειτουργία εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης.

Προφανώς έχει σχέση με την προεκλογική περίοδο στην Γερμάνια να αξιοποιήσει εκλογικά τα συντηρητικά και φοβικά αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της Γερμανικής κοινωνίας,,αλλά νομίζω ότι δείχνει μονιμότερα αυταρχικά χαρακτηριστικά της νέας Γερμανίας μετεκλογικά δινοντας τον τόνο για μια Γερμανική αυταρχική Ευρώπη

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις