Διεθνή

Μεγάλες παραμένουν οι διαφορές Ανατολής - Δύσης 35 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους


Μεγάλες διαφορές μεταξύ Ανατολής και Δύσης διαπιστώνονται ακόμη και 35 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, επισημαίνεται και στην φετινή έκθεση του κυβερνητικού επιτρόπου.

«Ανατολή και Δύση: ελεύθερες, ενωμένες και ατελείς», είναι ο τίτλος της 170σέλιδης έκθεσης που παρουσίασε ο επίτροπος Κάρστεν Σνάιντερ και στην οποία αναφέρεται ότι η σχέση Ανατολής και Δύσης παραμένει περίπλοκη, ενώ υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές τόσο στο εισόδημα όσο και στο προσδόκιμο ζωής. Οι κάτοικοι των ανατολικών κρατιδίων είναι επίσης περισσότερο ευάλωτοι στις κρίσεις, καθώς είναι πιο πιθανό να μην έχουν αποταμιεύσει αρκετά.

Πολλοί Ανατολικογερμανοί αισθάνονται «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε ο κ. Σνάιντερ. Ενδεικτικά, μόλις το 4% των ανώτερων θέσεων στις επιχειρήσεις καταλαμβάνεται από Ανατολοκογερμανούς, αν και αποτελούν το 20% του συνολικού πληθυσμού. Στην έκθεση τονίζεται ακόμη η απροθυμία των κατοίκων των δυτικών περιοχών να εγκατασταθούν στην Ανατολή. «Φοβάμαι ότι οι πρόσφατες επιτυχίες της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στα ανατολικά κρατίδια θα ενισχύσει αυτή την τάση και θα αποτρέψει και πολλούς επενδυτές», σχολίασε ο επίτροπος.

Η επιστημονική υπεύθυνη της έκθεσης Μάριον Ράιζερ σημείωσε επίσης ότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της Γερμανίας επιθυμεί μια κοινωνία στην οποία διασφαλίζονται η ελευθερία, τα δημοκρατικά δικαιώματα όπως η ισότητα των φύλων και η ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών, αλλά, όπως διευκρίνισε, στα ανατολικά κρατίδια υπάρχουν και πολύ διαφορετικές ιδέες για τα θέματα μετανάστευσης και κλίματος, «κυρίως από ηλικιωμένους οι οποίοι μεγάλωσαν στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Απογοητευτική είναι η εικόνα σχετικά με την συνοχή της κοινωνίας, σύμφωνα με την έκθεση. Μόνο το 14% πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη συνοχή στην γερμανική κοινωνία και μόνο το 25% θεωρεί ότι οι άνθρωποι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον. Τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα μεταξύ των κατοίκων της Ανατολής. «Στην Ανατολή, το αίσθημα του "εμείς" γίνεται αντιληπτό ακόμη πιο σπάνια», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Ζεπ Μίλερ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται η Γερμανία είναι ένας υπουργός ο οποίος να μπορεί να επιβληθεί με ισχυρή φωνή στο υπουργικό συμβούλιο για τα ζητήματα της ανατολής και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικής κινήτρων για την βιομηχανία προκειμένου οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας να παραμένουν στην χώρα και κυρίως στα ανατολικά της.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα