Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Γερμανών πολιτών θέλουν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Ο ένας στους δύο θέλει να έχει λόγο για το είδος του εμβολίου που θα κάνει, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Forsa, η οποία έγινε για λογαριασμό των δικτύων RTL και ntv.
Όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και όσοι θέλουν να εμβολιαστούν είναι πολύ πιο συχνά ενημερωμένοι για τις διαφορές των εμβολίων από εκείνους που είναι αναποφάσιστοι. Περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (το 78%) αυτών που εμβολιάστηκαν ή θέλουν να εμβολιαστούν δήλωσαν ότι γνώριζαν τις διαφορές. Από αυτούς που δεν είναι ακόμη διατεθειμένοι να εμβολιαστούν, το 57% δήλωσε ότι δεν γνώριζε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε εμβολίου.
Συνολικά, περίπου τα δύο τρίτα όλων των ερωτηθέντων (69%) δήλωσαν ότι γνώριζαν τουλάχιστον χοντρικά τις διαφορές μεταξύ εμβολίων τα οποία βασίζονται στον αγγελιαφόρο RNA (mRNA), όπως αυτά των εταιρειών Biontech/Pfizer και Moderna και εμβολίων τα οποία φέρουν ιικό φορτίο, όπως είναι αυτό της εταιρείας Astrazeneca. Επίσης, το 75% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω γνώριζε τη διαφορά μεταξύ των εμβολίων, αλλά μόνο το 61% της νεότερης ηλικιακής ομάδας, δηλαδή από 18 έως 29 ετών τη γνώριζε.
Από τους ερωτηθέντες με απολυτήριο Γυμνασίου, μόνο οι περίπου μισοί γνώριζαν τη διαφορά μεταξύ των εμβολίων, ενώ το 73% των αποφοίτων Λυκείου τη γνώριζε. Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη της ανάγκης για αποσαφήνιση των διαφορών στους πολίτες κατά τους ερευνητές.
Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δεν θα ήθελε να εμβολιαστεί εάν δεν του δοθεί η δυνατότητα της επιλογής του εμβολίου. Σε γενικές γραμμές, ο σκεπτικισμός εν προκειμένω είναι ιδιαίτερα υψηλός στα ανατολικά ομοσπονδιακά κρατίδια, στην ομάδα μεσαίας ηλικίας και μεταξύ εκείνων που ήδη δεν είναι σίγουροι για το αν θέλουν να εμβολιαστούν.
Είναι ενδιαφέρον ότι το εμβόλιο το οποίο θα προτιμούσαν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να αποφασίσουν μόνοι τους είναι το εμβόλιο των εταιρειών Biontech/Pfizer: αυτό το εεμβόλιο θα το προτιμούσε το 22% εξ αυτών. Η προτίμηση για τα εμβόλια της Astrazeneca και της Moderna βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους ή λίγο πάνω από αυτό. Το 67% είτε δεν είχε γνώμη ή θα δεχόταν να κάνει οποιοδήποτε εμβόλιο.
Υψηλή είναι η αποδοχή εμβολίων από τη Ρωσία ή την Κίνα: το 63% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την χρήση εμβολίων από αυτές τις χώρες στη Γερμανία εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) τα εγκρίνει. Ένας στους δέκα ερωτηθέντες απορρίπτει απολύτως τον εμβολιασμό με αυτά. Το 45% των ερωτηθέντων θα δεχόταν να εμβολιασθεί με το ρωσικό Sputnik V, ενώ το 40% δεν θα δεχόταν. Στα ανατολικά κρατίδια, η αποδοχή του ρωσικού εμβολίου είναι ελαφρώς υψηλότερη (51%).
Συνολικά το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θέλει να εμβολιαστεί μόλις θα είναι αυτό δυνατόν. Ένα άλλο 2% δήλωσε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στα επίσημα στοιχεία. Το 20% είπε ότι προτιμά να περιμένει, ενώ ο ένας στους δέκα δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ενώ η προθυμία για εμβολιασμό κυμαίνεται μεταξύ 68% (στους ψηφοφόρους του Φιλελεύθερου κόμματος FDP) και 89% (στους ψηφοφόρυς του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD), μόνο ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θέλει να εμβολιαστεί. Το 45% των υποστηρικτών αυτού το κόμματος δεν θέλει να εμβολιαστεί σε καμία περίπτωση. Μονοψήφιο είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων όλων των άλλων κομμάτων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν σε καμία περίπτωση. Διψήφιο (17%) είναι μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων του FDP.