Οικονομία

Γιατρομανωλάκης: 600 εκατ. ευρώ στον τομέα του πολιτισμού μέσω του Τ. Ανάπτυξης


Στην εξερεύνηση του παραγνωρισμένου δυναμικού του πολιτιστικού πλούτου αφιερώθηκε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γενικός Διευθυντής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Mario Nava και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Design and Crafts Council Ιρλανδίας κ. Rosemary Steen στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 - 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε η ανταποκρίτρια στην Κύπρο των ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ, κ. Μαριάννα Καλογεράκη.

Την άποψη ότι ο πολιτισμός είναι σημαντικός παράγοντας της ανάπτυξης ανέπτυξε ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, στις πολιτικές για τη στήριξη του πολιτισμού που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζοντας ορισμένες από τις δράσεις που έχει υλοποιήσει έως σήμερα. Όπως τόνισε ο κλάδος του πολιτισμού αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που οδήγησε 18.000 επαγγελματίες να κλείσουν τα βιβλία τους ενώ ισχυρή ήταν και η αρνητική επίδραση της πανδημίας και των περιορισμών που επιβλήθηκαν αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να μείνουν κλειστές για μεγάλο διάστημα.

Αντιλαμβανόμενη το ρόλο που μπορεί να έχει ο πολιτισμός στην ανάπτυξη της οικονομίας, η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μισό δισ. ευρώ στους επαγγελματίες του κλάδου κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ενώ 600 εκατ. ευρώ επενδύονται στην Ελλάδα στον τομέα του Πολιτισμού μέσω των πόρων του Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Όπως σημείωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης τα επίσημα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές ενίσχυσης του κλάδου αποδίδουν με την Ελλάδα να παρουσιάζει μία από τις πιο ραγδαία αυξανόμενες οικονομίες στον κλάδο με άνοδο και των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Ενδεικτικά ανέφερε πως τα έσοδα από τον κλάδο του πολιτισμού – εκτός των βιβλίων και των οπτικοακουστικών μέσων - αυξήθηκαν κατά 31% την περίοδο 2019-2022 ενώ ειδικά στον οπτικοακουστικό τομέα η άνοδος έφθασε στο 28,8% το διάστημα από το 2018- 2021.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός παρουσίασε μία σειρά από πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επαγγελματιών του κλάδου που αφορούν σε ασφαλιστικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά της υποχρεωτικής αποζημίωσης και ασφάλισης των καλλιτεχνών για τη συμμετοχή τους σε πρόβες αλλά και στα κίνητρα που δίνονται για την καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας μέσω της μείωσης ή και μηδενισμού του Τέλους Επιτηδεύματος κατά περίπτωση και την αποζημίωση με ποσό έως και 5.000 ευρώ. Ο κ. Γιατρομανλώκης εστίασε, επίσης, στην ανάγκη ανάπτυξης των δεξιοτήτων των εργαζομένων και στη σύνδεση και συνεργασία διαφορετικών κλάδων όπως εκείνοι του Πολιτισμού και της Υγείας. Επίσης, παρουσίασε τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει για την προσέλκυση μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών από το εξωτερικό υπογραμμίζοντας, εντούτοις, πως το μεγάλο στοίχημα μετά από την προσέλκυση είναι η διατήρησή των συνεργασιών και στο μέλλον.

Ο Γενικός Διευθυντής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG Reform, κ. Mario Nava μίλησε για τους τρόπους στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη – μέλη για την προώθηση και ανάπτυξη του τομέα του πολιτισμού στην Ένωση. «Η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει δώσει μεγάλη σημασία στον πολιτισμό και στις αξίες. Ο πολιτισμός είναι εκείνος που διαμορφώνει τις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και τον τρόπο ζωής μας» τόνισε και υπογράμμισε τη θετική συσχέτιση του πολιτισμού και της οικονομικής ανάπτυξης παρουσιάζοντας παραδείγματα πόλεων με σημαντική ανάπτυξη μετά από ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών τους, όπως εκείνο του Μπιλμπάο της Ισπανίας. Υπογράμμισε πως είναι κρίσιμη η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη – μέλη για την προώθηση προγραμμάτων ενώ τόνισε πως η ΕΕ προωθεί προγράμματα για την ανάδειξη του τουρισμού και του πολιτισμού και για την υποστήριξη των κλάδων και την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλο του κρατικού φορέα Design and Crafts Council της Ιρλανδίας κ. Rosemary Steen, υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του πολιτισμού και των επενδύσεων, εντούτοις, είναι σημαντικό, είπε, να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι εγγενείς κλάδοι που δεν έχουν πρόσβαση σε άμεσες ξένες επενδύσεις. Υπογράμμισε, δε, πως είναι πολλαπλά τα οφέλη για την κοινωνία από την στήριξη εκείνων που ασχολούνται με το σχέδιο και τη βιοτεχνία. Εστίασε, επίσης, στην αύξηση της γυναικείας απασχολησιμότητας στους τομείς της βιοτεχνίας και του σχεδίου ως αποτέλεσμα της ψηφιακής μετάβασης. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης των δεξιοτήτων των ανθρώπων που απασχολούνται στους κλάδους αυτούς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα