«Οι δυσκολίες στην υπέρβαση της διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας» χρησιμεύουν ήδη ως υπενθύμιση για το πώς οι θεωρίες συνωμοσίας σε συνδυασμό με τις ιστορικές εχθρότητες μπορούν να δημιουργήσουν μια τέλεια καταιγίδα», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, προειδοποιώντας ότι «η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο των θεωριών συνωμοσίας, και αυτές μπορεί να καθορίσουν τις ευρωεκλογές».
«Οι θεωρίες συνωμοσίας θα κυριαρχήσουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο;
Βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ο υπερβολικά δεξιός συνασπισμός στην Ιταλία ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία είχε προκαλέσει μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη επειδή δεν «σταμάτησε ποτέ να αποικίζει» τις χώρες της Αφρικής.
Αυτό έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων από τις ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, που έχουν χαρακτηρίσει το σύμφωνο μετανάστευσης του ΟΗΕ ως όχημα με στόχο την «εισαγωγή» δεκάδων εκατομμυρίων μεταναστών στην Ευρώπη.
Μέχρι τώρα είμαστε ίσως συνηθισμένοι σε θεωρίες συνωμοσίας αλλά πλέον έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο», γράφει η εφημερίδα.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν εστίασε την εκστρατεία του ενάντια στο δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.
Στην Πολωνία, το κόμμα του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος νόμου και δικαιοσύνης και ο ηγέτης του, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, εδώ και χρόνια έχουν δημοσιοποιήσει διάφορες εκδοχές για την πτώση του αεροσκάφους στο Σμόλενσκ το 2010, στο οποίο σκοτώθηκε ο πρόεδρος, ο αδελφός του Λεχ Καζίνσκι -συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας ότι ο Ντόναλτ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επικριτής του Kαζίνσκι φέρει κατά κάποιο τρόπο την ευθύνη για την τραγωδία.
Οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας που στροβιλίζονται σε όλη την Ευρώπη είναι σκόπιμα χειραγωγικές, εξυπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές ατζέντες και χρησιμοποιούνται για να σπείρουν παράνοια και εχθρότητα όχι μόνο στους πληθυσμούς αλλά μεταξύ των εθνικών κρατών. Εξαιτίας αυτού, θα σχίσουν το ύφασμα της ΕΕ, γράφει η βρετανική εφημερίδα.