Ο Ρομπερτ Μενέντεζ είναι αναμφισβήτητα φιλέλληνας δημοκρατικός γερουσιαστής. Αυτό υποστηρίζουν όσοι από την ομογένεια, Ελλαδίτες και Κύπριοι τον γνωρίζουν. Πρωταγωνίστησε μαζί με το ρεμπουπλικάνο Ρούμπιο στο νομοσχέδιο για τις κυρώσεις στην Τουρκία. Φυσικά είναι γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώτος στόχος είναι τα συμφέροντα στης χώρας του.
Στο δεδομένο κλίμα που οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε άσχημο επίπεδο (λόγω των S-400, της τουρκικής πολιτικής στη Συρία, τις σχέσεις με Ρωσία-Ιράν και της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ), ο Μπομπ Μενέντεζ επισκέφθηκε την Ελλάδα και πριν την Κύπρο και είχε σημαντικές συναντήσεις μεταξύ των οποίων και με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής δεν διαφοροποιείται από την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αλλά συμβάλει σε μια ευρύτερη ελληνοαμερικανική συνεργασία, που εντάθηκε με το διορισμό του Τζέφρι Πάιατ ως πρέσβη στην Αθήνα και φτάνει μέχρι τον στρατιωτικό τομέα.
Ωστόσο η επίσκεψη αυτή αν συνδεθεί με την "απόβαση" των Τούρκων υπουργών στις ΗΠΑ και την προσπάθεια να αλλάξουν το άσχημο κλίμα μέσω των λόμπι και της χρηματοδότησης επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν πίσω στη διελκυστίνδα S-400/F-35.
O πρόεδρος Τραμπ έχει δώσει το δείγμα της εξωτερικής πολιτικής με αιχμή του δόρατος το τρίπτυχο οικονομία(κυρώσεις)-ενέργεια-τεχνολογία(οπλικά συστήματα) και στο πλαίσιο αυτό έδωσε το πρώτο δείγμα πέρυσι στο τέλος του καλοκαιριού όταν οι τουρκικοί λεονταρισμοί και το ανατολίτικο παζάρι κάμφθηκε και απελευθέρωσαν τον πάστορα Μπράνσον.
Ωστόσο είναι απίθανο να βγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ ή να ενταχθεί σε νέα συμμαχία με Ρωσία, Ιράν, Κίνα κλπ, γιατί και το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την τεχνογνωσία του ΝΑΤΟ.
Βαρόμετρο για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις θα είναι και οι σχέσεις με το Ισραήλ, που ειδικά με το Νετανιάχου στην πρωθυπουργία είναι εξαιρετικό δύσκολο να βελτιωθούν (κυρίως λόγω της ομοβροντίας δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων κατά του προσώπου του).
Επίσης δεδομένο είναι ότι δεν θα συνδεθούν S-400 και F-35, ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν το ανατολίτικο παζάρι, κατεβάζοντας "προτάσεις" τοποθέτησης σε άλλες χώρες ή αποθήκευσης εκτός Τουρκίας.