Αγορές

H Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα


Ο οίκος περιμένει από το Eurogroup την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους - Το θετικό outlook αντανακλά τις προσδοκίες για ομαλή λήξη του προγράμματος

Σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης από τον Standard & Poor's, o οίκος Fitch προχώρησε επίσης στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε "Β" από "Β-", με θετικό το outlook. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται λίγο πολύ αναμενόμενη αλλά σημαντική αν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές και τις έντονες διακυμάνσεις στην ελληνική αγορά ελληνικών ομολόγων.

Διαβάστε: Αναβαθμίζει η Fitch, αγώνας δρόμου για investment grade

Υπενθυμίζεται ότι η S&P στις 19 Ιανουαρίου προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε "Β" από "Β-", διατηρώντας μεν θετικό το outlook.

Σύμφωνα με την Fitch

H βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, υποστηριζόμενη από τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θα θεσπιστούν μέχρι το 2020. 

"Οι προσδοκίες για ομαλή ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης του τρίτου δανειοδοτικού προγράμματος μειώνει τους κινδύνους για την υπονόμευση της οικονομικής ανάκαμψης από τη μικρότερη εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, από τις καθυστερούμενες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα", επισημαίνεται.

Το θετικό outlook πρόοδος αντικατοπτρίζει την προσδοκία της Fitch ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, με την Ευρωζώνη να χορηγεί η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους εντός του 2018. 

Η διάρθρωση του δημόσιου χρέους συνεπάγεται ότι το κόστος εξυπηρέτησης θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, παρά το υψηλό ποσό, με τη μέση ληκτότητα να διαμορφώνεται σε 18 χρόνια, μεταξύ των μεγαλύτερων εκ των κρατών που αξιολογεί η Fitch.

Το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα έχει ως στόχο τη διατήρηση των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης σε κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. 

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και την επιστροφή της εμπιστοσύνη από τις αγορές, γεγονός που θα συμβάλει στη στήριξη της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μετά το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές της χώρας, θα επιδιώξουν την υγιή έξοδο από το πρόγραμμα που χρηματοδότησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) -ήτοι 86 δισ. ευρώ-, τον Αύγουστο του 2018, κάτι που εκτιμούμε ότι δεν συνεπάγεται προληπτική γραμμή πίστωσης, με τους σημαντικούς όρους όμως να παραμένουν.

Κατά την άποψή μας, ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους ενδέχεται να υπόκεινται σε προϋποθέσεις που θα επικεντρώνονται στην εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί, για να τεθούν σε ισχύ μετά τον Αύγουστο του 2018. Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να μετατοπίζουν το επίκεντρο των μελλοντικών προϋποθέσεων της Ελλάδας από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους προς τη σύνδεσή τους με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ», σχολιάζει ο οίκος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

αλλά διαψεύδοντας όσους ανέμεναν μία πιο γενναιόδωρη κίνηση δύο βαθμίδων. 

Τον κύκλο των αναβαθμίσεων άνοιξε στις 23 Ιουνίου του 2017, η Moody's που ανέβασε την αξιολόγησή της για τη χώρα σε Caa2 από Caa3 και αναθεώρησε το outlook σε θετικό από σταθερό, στον απόηχο της επιτυχούς ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει έως σήμερα στην ίδια βαθμίδα καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης δεν επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις