Η κινεζική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την Αυστραλία για "ολοφάνερα έκνομη και καταδικαστέα, παράλογη συμπεριφορά", παρενόχληση και παραβίαση των δικαιωμάτων δημοσιογράφων της επειδή ερεύνησε τα σπίτια τους και κατέσχεσε προσωπικά αντικείμενα τεσσάρων ρεπόρτερ για κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων εμπορικών εταίρων έχουν επιδεινωθεί και η αποκάλυψη του Πεκίνου ότι η Αυστραλία πραγματοποίησε στο τέλος Ιουνίου εφόδους έγινε την ώρα που ανακλήθηκαν οι βίζες δύο κινέζων επισκεπτών πανεπιστημιακών καθηγητών, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι συνιστούν "απειλή για την εθνική ασφάλεια".
Μια ημέρα νωρίτερα δύο αυστραλοί δημοσιογράφοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους από την Κίνα με τη βοήθεια προξενικών αξιωματούχων αφού ανακρίθηκαν από το κινεζικό υπουργείο κρατικής ασφαλείας και αφού αρχικά τους είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Μια άλλη δημοσιογράφος, η Τσενγκ Λέι, Αυστραλή εργαζόμενη για την κινεζική κρατική τηλεόραση, συνελήφθη πριν από τρεις εβδομάδες στην Κίνα και κρατείται ως ύποπτη για παράνομες δραστηριότητες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Κίνας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτσιάν δήλωσε ότι αυστραλοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν μια πιθανή παραβίαση των νόμων της χώρας περί ξένης ανάμειξης για τις εφόδους του Ιουνίου, αλλά ότι δεν παρουσίασαν μια "λογική εξήγηση".
"Καλούμε την Αυστραλία να σταματήσει άμεσα τέτοιες κατάφωρα παράλογες συμπεριφορές, να σταματήσει να παρενοχλεί και να καταπιέζει τους κινέζους εργαζόμενους στην Αυστραλία με οποιαδήποτε πρόφαση", δήλωσε ο Ζάο στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αξιωματούχοι κατέσχεσαν φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ακόμα και μια ταμπλέτα παιχνίδι ενός παιδιού από τα σπίτια των δημοσιογράφων, που εργάζονταν για μέσα όπως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και το China News Service.
Ένας εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Αυστραλίας Κρίστιαν Πόρτερ αρνήθηκε νωρίτερα να σχολιάσει "επιχειρησιακά ζητήματα" σχετικά με ένα ρεπορτάζ του Xinhua για τις εφόδους, αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχές "λαμβάνουν πολύ σοβαρά τα ζητήματα ξένης ανάμειξης".
Το αυστραλιανό ΥΠΕΞ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει, ενώ η Αυστραλιανή Οργάνωση Ασφαλείας Πληροφοριών αρνήθηκε.
Οι ήδη τεταμένες σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα επιδεινώθηκαν περαιτέρω φέτος μετά την δέσμευση του Πεκίνου να προχωρήσει σε εμπορικά αντίποινα και την οργή του για το γεγονός ότι η Αυστραλία είχε ζητήσει τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για την πηγή της πανδημίας του κορονοϊού.