Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, φαίνεται πως σπρώχνουν σε κατάρρευση τον κινέζικο κολοσσό στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, καθώς πλέον δεν έχει την δυνατότητα να αγοράζει σημαντική αμερικανική τεχνολογία.
Η εταιρεία, που είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες τηλεφώνων και το νούμερο 2 της Κίνας στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντιμετωπίζει δυνητικό κίνδυνο κατάρρευσης.
Όπως είπε, πρόθεσή της παραμένει η επίλυση του επταετούς μπλοκαρίσματος που της επέβαλε η Ουάσιγκτον ως τιμωρία, καθώς παραβίασε τους όρους διακανονισμού του 2017 και είπε ψέματα.
Το ιστορικό
Η κινεζική εταιρεία, όπως μεταδίδει το euro2day.gr, η οποία έχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ, δήλωσε ένοχη την προηγούμενη χρονιά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Τέξας ότι παραβίασε αμερικανικές κυρώσεις, προμηθεύοντας παράνομα αμερικάνικα προϊόντα και τεχνολογία στο Ιράν.
Η ZTE πλήρωσε πρόστιμο 890 εκατ. δολάρια. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η ZΤΕ υποσχέθηκε να απολύσει τέσσερις υπαλλήλους και να επιβάλει πειθαρχικές ποινές ή να μειώσει τα μπόνους σε 35 ακόμα, ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου στο Reuters.
Ωστόσο, η κινεζική εταιρεία παραδέχθηκε το Μάρτιο, πως ενώ απέλυσε τους τέσσερις υπαλλήλους, δεν είχε επιβάλλει ποινές στους υπόλοιπους 35 υπαλλήλους.
Οι επιπτώσεις
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιβολή κυρώσεων εναντίον της, έκοψε την πρόσβαση της κινεζικής επιχείρησης σε εξαρτήματα που χρειάζεται για να κατασκευάζει τα περισσότερα από τα προϊόντα της, από τους ημιαγωγούς της Qualcomm μέχρι τα τσιπ της Lumentum Holdings.
H κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η ΖΤΕ επιδεινώνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, που σήμερα πια κάνουν διαπραγματεύσεις για να αποφύγουν τον εμπορικό πόλεμο.
Η εταιρία ξέμεινε από αποθέματα μέσα σε έναν μήνα από την επιβολή της απαγόρευσης και δεν είχε τρόπο για να τα αντικαταστήσει.