Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την S&P και τα χθεσινά νέα ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street διαμορφώνουν κλίμα αυξημένων προσδοκιών στο χρηματιστήριο, που βρίσκεται όμως σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 94%(!) από την αρχή του έτους και τα υψηλά κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ οι άλλοι βασικοί δείκτες κινούνται σε περιοχές σημαντικών αντιστάσεων.
Νευρικότητα επικρατεί την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, που με θετικό πρόσημο και ανοδικές διαθέσεις. Η εικόνα σταδιακά αλλάζει καθώς οι δείκτες κινούνται με έντονες διακυμάνσεις, έχοντας πάρει καθοδική κατεύθυνση τα τελευταία λεπτά.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση από την S&P, όπως και μεγάλο μέρος των προοπτικών που δημιουργεί η υλοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής" για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Ενδέχεται μάλιστα να επηρεασθεί αρνητικά τις επόμενες μέρες, λόγω της ασάφειας που επικρατεί όσον αφορά πτυχές αυτού του σχεδίου και των αποτελεσμάτων που θα επιφέρει σε κάθε τράπεζα η εφαρμογή του.
Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, συνεχίζοντας να δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά.
Μετοχές και δείκτες
Σε ρόλο λοκομοτίβας και σήμερα η Εθνική,που καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο. Προβληματίζει η εικόνα στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips, όπου τα κέρδη είναι περιορισμένα.
Διολισθαίνοντας συνεχώς το τελευταίο 15λεπτο, οι βασικοί δείκτες έχουν ήδη χάσει τα αρχικά κέρδη τους. Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,45% στις 876,24 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 872 σχεδόν αμετάβλητος (-0,02%).
Ο FTASE25 υποχωρεί κατά 0,12% στις 2.156 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +0,89% και τώρα σημειώνει άνοδο 0,50%, κινούμενος σε μικρό εύρος διακύμανσης. Η Εθνική από +2,5% έχει περιορισθεί σε +1,6%. Attica +3%, αμετάβλητη η Eurobank, οριακά στο κόκκινο Πειραιώς και Alpha bank (-0,1%)
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ +1,2%, ΑΔΜΗΕ +0,9%, ΕΧΑΕ +0,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,4%. Στο κόκκινο με απώλειες 0,2%-0,3% Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.