Μεικτά μηνύματα εκπέμπει η ασφαλιστική αγορά για το 2017. Από την μία η πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα λόγω των νέων μέτρων της κυβέρνησης, από την άλλη η ραγδαία αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών υγείας λόγω της φθίνουσας πορείας των υπηρεσιών του δημοσίου συστήματος υγείας, παρά τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Στοίχημα, επίσης για το κλάδο είναι να μπει σε λειτουργία ο μηχανισμός εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων.
της Ελενας Ερμείδου
Η αγορά, είναι πολύ δύσκολο να πάρει ώθηση προς τα πάνω και να ξεφύγει από τα σημερινά επίπεδα, παρά τις ανάγκες των νοικοκυριών για έξτρα ασφάλιση. Οι τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις δεν αφήνουν περιθώρια «ασφάλειας» στα νοικοκυριά. Προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγής είναι το επί πλέον εισόδημα το οποίο αυτή την στιγμή δεν διαθέτουν οι καταναλωτές.
Κλάδος αυτοκινήτου -πτώση παραγωγής παρά τις μειώσεις στις τιμές
Οι τιμές στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου συνέχισαν καθοδικά και μέσα στο 2016 παρά ταύτα η πτώση στην παραγωγή ασφαλίστρων αστικής ευθύνης οχημάτων στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 το έφτασε στο -10,2% με τα ανασφάλιστα οχήματα να ξεπερνούν τις 700.000.
Αμφίβολο είναι οι τιμές στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου θα συνεχίζουν να πέφτουν καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμου τα τελευταία χρόνια λόγω επιδείνωσης των συνθηκών των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς, οπότε αναπόφευκτα θα αυξηθούν και οι ζημιές αλλά και διπλασιασμός των εκκρεμών ζημιών στην αστική ευθύνη οχημάτων, δηλαδή των ζημιών που έχουν αναλάβει οι ασφαλιστικές να αποζημιώσουν στο μέλλον. Παράλληλα από την 1 Ιανουαρίου 2017 ισχύει και το νέο όριο ευθυνών για σωματικές και υλικές βλάβες το οποίο αυξήθηκε από το 1 εκατομμύριο στο 1.200.
Οι ξένες ασφαλιστικές πιθανά να μπορούν να «τραβήξουν» τον ανταγωνισμό γιατί διαθέτουν επαρκή κεφάλαια. Οι ελληνικές ασφαλιστικές οι οποίες μέχρι τώρα ακολουθούν για να μην χάσουν τα μερίδια τους είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν με τα ίδια τιμολόγια.
Υγεία - οι πολίτες μπροστά στο δίλημμα της ανασφάλειας
Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των καταναλωτών συγκεντρώνεται στα προϊόντα υγείας. Οι καλύψεις των ασφαλιστικών ταμείων και των δημοσίων ταμείων είναι ανεπαρκείς, οι πολίτες στρέφονται προς τις ιδιωτικές υπηρεσίες και εδώ παρατηρείται η μεγάλη ευκαιρία για το κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης.
Μέχρι στιγμής οι πολίτες πληρώνουν εις διπλούν την υγεία τους. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου το δημόσιο δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα, και έτσι προκύπτουν οι υπερχρεώσεις. Ας θυμηθούμε, πριν δύο χρόνια το κράτος είχε την ευκαιρία να μεταφέρει μέρος των κινδύνων των συντάξεων στον ιδιωτικός τομέα και να μην αυξήσει τις εισφορές, αντίθετα να τις μειώσει.
Σήμερα παρουσιάζεται για άλλη μία φορά η ευκαιρία συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ κάτι το οποίο είχε συζητηθεί και στο παρελθόν ώστε να ελαφρυνθούν οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών, συμφωνήθηκε ωστόσο το δημόσιο δεν προσέφυγε στην υλοποίηση του