Οικονομία

Η Κίνα ρισκάρει βαθύ αποπληθωρισμό, απορροφώντας εξαγωγές προς ΗΠΑ στην εγχώρια αγορά


Η κλιμάκωση των δασμών από τις ΗΠΑ οδηγεί σε κατάρρευση των αμερικανικών παραγγελιών για κινεζικά προϊόντα, με την Κίνα να επιχειρεί πλέον να απορροφήσει τις επιπτώσεις, προωθώντας τις εξαγωγές στην εσωτερική της αγορά — μια στρατηγική που ενδέχεται να εντείνει τον αποπληθωρισμό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το Πεκίνο έχει ενεργοποιήσει κρατικούς μηχανισμούς και εταιρείες-κολοσσούς όπως οι JD.com, Tencent και Douyin (η «κινεζική TikTok») για να προωθήσουν προϊόντα που προορίζονταν για την αμερικανική αγορά στους Κινέζους καταναλωτές, συχνά με εκπτώσεις έως και 55%.

Όπως σημειώνει ο αντιυπουργός Εμπορίου Sheng Qiuping, η εγχώρια αγορά θεωρείται κρίσιμο «μαξιλάρι» έναντι εξωτερικών κραδασμών. Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αυτή η ανακατεύθυνση εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των εγχώριων επιχειρήσεων, οδηγώντας σε έναν ανελέητο «πόλεμο τιμών».

Οικονομολόγοι της Barclays και της Goldman Sachs σημειώνουν ότι η υπερπροσφορά προϊόντων και η κατάρρευση των τιμών υπονομεύουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, πιέζουν την απασχόληση και επιτείνουν τη στασιμότητα στην κατανάλωση. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κάτω από το μηδέν για δύο συνεχείς μήνες, ενώ οι τιμές παραγωγού καταγράφουν πτώση για 29ο μήνα, με -2,5% τον Μάρτιο και πρόβλεψη -2,8% για τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει φέτος δασμούς-ρεκόρ ύψους 145% στα κινεζικά προϊόντα — τα υψηλότερα εδώ και έναν αιώνα. Η Κίνα απάντησε με δικούς της δασμούς 125%. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις βλέπουν τις παραγγελίες να εξαφανίζονται, τα περιθώρια κέρδους να συμπιέζονται και τον κίνδυνο πτώχευσης να αυξάνεται.

Σύμφωνα με την Eurasia Group, η κατάργηση της εξαίρεσης «de minimis» από τις ΗΠΑ —που επέτρεπε σε εταιρείες όπως Shein και Temu να αποστέλλουν φθηνά πακέτα χωρίς δασμούς— επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις αναμένεται να φτάσει φέτος το 5,7%, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο του 5,5%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, περισσότερες από 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας —περίπου το 2% του εργατικού δυναμικού της Κίνας— σχετίζονται άμεσα με προϊόντα που εξάγονταν προς τις ΗΠΑ.

Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για τόνωση της οικονομίας, το Πεκίνο δεν φαίνεται πρόθυμο να προχωρήσει άμεσα σε γενναία δημοσιονομικά μέτρα. Αντίθετα, παρουσιάζει τον αποπληθωρισμό ως «οικονομική ανάσα» για τα νοικοκυριά σε περίοδο μετάβασης.

Ο καθηγητής Justin Yifu Lin του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, τόνισε πως η Κίνα διαθέτει τα εργαλεία για να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη μέσω στοχευμένων πολιτικών, προβλέποντας ότι η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ θα λυθεί — αν και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Κίνα διατηρεί την παραγωγική της ικανότητα, ενώ στις ΗΠΑ η ανασύσταση της βιομηχανικής παραγωγής θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια, ενισχύοντας τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Οι εκτιμήσεις για το κινεζικό ΑΕΠ φέτος είναι μόλις 4%, έναντι του επίσημου στόχου «περίπου 5%», με τις πιέσεις από το real estate και το εμπόριο να λειτουργούν συνδυαστικά ως διπλό πλήγμα για την κινεζική οικονομία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις