TECHin

Η Κίνα στέλνει φυτά και έντομα στη Σελήνη! (vid)


Για πολλούς, τα πρώτα βήματα του Neil Armstrong  στη Σελήνη είναι μια θριαμβευτική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας, η απαράμιλλη δόξα της οποίας θα αντικατασταθεί μόλις φτάσουμε στον επόμενο προορισμό μας, τον Άρη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επιστροφή και εξερεύνηση του φυσικού δορυφόρου της Γης.

Φέτος, το πρόγραμμα κινεζικής σεληνιακής εξερεύνησης (CLEP), γνωστό και ως το πρόγραμμα Chang'e, σχεδιάζει να ξεκινήσει την αποστολή Chang'e 4. Το πρόγραμμα έχει στείλει στο παρελθόν δυο ορμίσκους και ένα lander στο φεγγάρι και τώρα σχεδιάζουν να μελετήσουν τη γεωλογία τους εξερευνώντας τις επιδράσεις της σεληνιακής βαρύτητας τόσο στα έντομα όσο και στα φυτά της Γης.

Η αποστολή θα ξεκινήσει τον Ιούνιο με την εκτόξευση ενός πυραύλου Long March 5. Έξι μήνες μετά, θα εκτοξευθεί το lander και το rover. Το πρώτο θα φέρει ένα δοχείο αλουμινίου γεμάτο με σπόρους και ζωντανά έντομα για να επικεντρωθεί στη μελέτη τους κάτω από αυτές τις μοναδικές συνθήκες.

Το δοχείο θα περιέχει πατάτες, σπόρους arabidopsis και αυγά μεταξοσκωλήκων. Μετά την εκκόλαψη των αυγών σε μεταξοσκώληκες, τα σκουλήκια θα παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Εν τω μεταξύ, οι σπόροι πατάτας και arabidopsis θα παράγουν οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης, δημιουργώντας ένα μικρό οικοσύστημα στη Σελήνη.

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν οι γήινοι οργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν σε σεληνιακή βαρύτητα, που είναι περίπου το 16% της γης (ή 0.1654g). Μεσώ της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι σπόροι μπορούν να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν ή πώς τα έντομα μπορούν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν, υπό τέτοιες συνθήκες, θα μπορούσε να μελετηθεί καλύτερα η διαβίωση στη Σελήνη. 

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η μικροβαρύτητα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Όσα περισσότερα μαθευτούν για το πώς οι οργανισμοί αντιδρούν στις συνθήκες αυτές, τόσο καλύτερα μπορούμε να προετοιμαστούμε.

Ορισμένοι έχουν το βλέμμα τους σταθερά στον Άρη, παρόλο που η Σελήνη παραμένει ένας πιθανός προορισμός για μελλοντική διαστημική έρευνα. Οι μοναδικές του συνθήκες και η εγγύτητα του καθιστούν τη Σελήνη ένα ιδανικό έδαφος για εξερεύνηση του πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα και ίσως αυτή η εμπειρία να συμβάλει στη δημιουργία αποικιών εκτός Γης.

Μια μικρή γεύση στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις