Εξαιρετικά δύσκολη γίνεται πλέον η παραμονή του Ζελένσκι στην προεδρία της Ουκρανίας, καθώς δεν διαθέτει πλέον την απαιτούμενη νομιμοποίηση για να υπογράψει και να επικυρώσει διεθνείς συμφωνίες - που μπορεί να αφορούν τον τερματισμό της πολεμικής σύρραξης με τη Ρωσία ή την παραχώρηση ορυκτού πλούτου και σπάνιων γαιών στος Αμερικανούς.
Η θητεία του Ζελένσκι έληξε πέρυσι τον Μάιο και έκτοτε ανανεώνεται με ψηφίσματα της Βουλής, χωρίς να γίνουν εκλογές. Τώρα, λίγες ημέρες μετά την αμφισβήτησή του από τον Τραμπ, ο οποίος τον χαρακτήρισε "μη εκλεγμένο δικτάτορα", ο Ουκρανός πρόεδρος αμφισβητείται και εκ των έσω: Στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου, η απόφαση που θα επαναβεβαίωνε τη νομιμοποίηση του υπερψηφίστηκε μεν, αλλά χωρίς την αιτούμενη πλειοψηφία ώστε να αποκτήσει ισχύ.
Το κείμενο ψηφίστηκε από 218 μέλη του σώματος, ενώ απαιτούνταν τουλάχιστον 226 ψήφοι για να εγκριθεί. 54 βουλευτές παρόντες στην αίθουσα απείχαν από την ψηφοφορία — ανάμεσά τους 38 βουλευτές από το κόμμα του προέδρου.
Η θέση του Ζελένσκι αποδυναμώνεται, αλλά πολλοί σχολιαστές και ξένοι διπλωμάτες βλέπουν την εξέλιξη αυτή θετική, εκτιμώντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα αναγκαστεί να αποχωρήσει ή να γίνει διαλλακτικότερος στις πιέσεις των ΗΠΑ, διευκολύνοντας την επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης