Η ρωσική κυβέρνηση αναμένεται να διαθέσει εφέτος περίπου 220 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου στις εγχώριες πετρελαϊκές εταιρείες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που προβλέπει να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.
Η ρωσική κυβέρνηση και οι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν καταλήξει τον περασμένο χρόνο σε συμφωνία, ην οποία προέβλεπε την μείωση των τιμών χονδρικής στο εσωτερικό της χώρας ως ένα προσωρινό μέτρο, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές κόστους στο πετρέλαιο και το ντίζελ που είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα.
Με βάση τη συμφωνία αυτή, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Νοέμβριο και θα έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούν να αυξάνουν σταδιακά τις τιμές κόστους, οι οποίες άρχισαν να αυξάνονται ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.
Η Ρωσία η οποία συμμετέχει στην διεθνή συμφωνία για την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου, ευνοήθηκε με το να ενισχύσει την τιμή του αργού πετρελαίου που αποτελεί και τη βασική πηγή κρατικών εσόδων. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή είχε την δική της επίδραση στην εσωτερική αγορά, καθώς το κόστος της βενζίνης είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και την πολιτική της Κεντρικής τράπεζας στην διαμόρφωση της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος.
Ο Αλεξέι Σαζάνοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης φορολόγησης του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι τον Φεβρουάριο το κράτος κατέβαλλε στις πετρελαϊκές εταιρείες τα ποσά των 20-30 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για να παραμείνουν υπό έλεγχο οι τιμές των καυσίμων.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί το Ταμείο Εθνικού Πλούτου ως μαξιλάρι ασφαλείας για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κρίσεις που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες, για να πληρώνει τις συντάξεις ή, για να στηρίξει κάποια μεγάλα δημόσια έργα. Οι κανόνες που διέπουν την χρήση των κονδυλίων είναι αυστηροί καθώς το κράτος θέλει να διατηρήσει το Ταμείο Εθνικού Πλούτου.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Σαζάνοφ δήλωσε πως η εκτίμηση του είναι ότι για όλο το διάστημα του 2019, το Ταμείο Εθνικού Πλούτου θα καταβάλλει στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες περίπου 210 δισεκατομμύρια ρούβλια.
«Εάν πληρώνουμε τα χρήματα θέλουμε να έχουμε μια ποιοτική υπηρεσία ως ανταπόδοση. Η υπηρεσία αυτή πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να βλέπει ότι οι τιμές στα βενζινάδικα είναι ανταποδοτικές των ποσών που καταβάλλονται στις πετρελαϊκές εταιρείες», δήλωσε ο Σαζάνοφ.
Σύμφωνα με τους «δημοσιονομικούς κανόνες» οποιαδήποτε έσοδα που προέρχονται από τις τιμές του πετρελαίου και υπερβαίνουν τα 40 δολάρια το βαρέλι, πηγαίνουν στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου, το οποίο συνιστά τμήμα των αποθεμάτων χρυσού και διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, τα οποία διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα.
Το Εθνικό Ταμείο Πλούτου αυτή την στιγμή διαθέτει 59 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να τετραπλασιάσει το απόθεμα του, φθάνοντας τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, ποσό που αναλογεί στο 12% του ΑΕΠ της χώρας.