Διεθνή

«Kεραυνοί» Ντράγκι προς Ρώμη, το δράμα κορυφώνεται!


Αύριο κατατίθεται ο προϋπολογισμός. «Μην αμφισβητείτε το ευρώ, αρκετή ζημιά έχετε κάνει», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ασυνήθιστα σφοδρή επίθεση στην ακροδεξιά/λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης εξαπέλυσε ο Μάριο Ντράγκι από την Ινδονησία, ενώ αύριο κατατίθεται στις Βρυξέλλες ο ιταλικός προϋπολογισμός με το «φουσκωμένο» έλλειμμα για το 2019 υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών, που ήδη πιέζουν ασφυκτικά την Ιταλία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει διπλασιασθεί από τον Απρίλιο.

Την ώρα που η ιταλική κρίση σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων, στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας άφησε κατά μέρος το διπλωματικό τακτ για να ασκήσει σκληρή κριτική στην ιταλική κυβέρνηση και να απευθύνει προειδοποιήσεις σε σχεδόν δραματικούς τόνους.

«Πρέπει να ηρεμήσουν και να σταματήσουν να αμφισβητούν το ευρώ. Έχουν προκαλέσει ήδη αρκετές ζημιές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», τόνισε χθες ο Μ. Ντράγκι. «Μια δημοσιονομική επέκταση σε μια χώρα με υψηλό χρέος γίνεται πολύ πιο περίπλοκη, αν οι άνθρωποι αρχίσουν να αμφισβητούν το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτές οι δηλώσεις έχουν προκαλέσει πραγματική ζημιά και υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα spread αυξάνονται σε συσχέτιση με τέτοιες δηλώσεις», τόνισε ο Ντράγκι, αναφερόμενος στις συνεχείς φραστικές επιθέσεις που εξαπολύουν σχεδόν επί καθημερινής βάσεως Ιταλοί αξιωματούχοι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πληρώνουν αυξημένα επιτόκια για τα δάνειά τους», πρόσθεσε.

Στον Ντράγκι απάντησε αμέσως ο Αλμπέρτο Μπαγκνάι, γερουσιαστής της ακροδεξιάς Λέγκας: ο Ντράγκι είναι αυτός που πρέπει να ηρεμήσει, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ερεθίσει τις αγορές, τραβώντας την προσοχή σε ορισμένες προσωπικές απόψεις για το ευρώ, που δεν αποτελούν πολιτική της κυβέρνησης, έγραψε στο Twitter.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε τα επιχειρήματα που ακούγονται από την ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων φταίει ο περιορισμών των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, στο πλαίσιο του σταδιακού τερματισμού της ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως είπε, οι αποδόσεις δεν αυξήθηκαν τον Ιούνιο, όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΚΤ, αλλά αργότερα και σε συσχέτιση με θέματα εσωτερικής πολιτικής της Ιταλίας.

Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διατήρησε ανοικτό ένα «παράθυρο» για ευχάριστες εκπλήξεις αύριο, με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά, γιατί είναι ενδεχόμενο να υπάρχουν διαφορές από όσα έχουν εξαγγελθεί ως τώρα.

Πάντως, από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων του συνασπισμού Λέγκας και Πέντε Αστέρων δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο προϋπολογισμός θα απέχει από όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, δηλαδή ότι το έλλειμμα του 2019 θα είναι τριπλάσιο του ποσοστού που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες (2,4% του ΑΕΠ, αντί του 0,8%).

Η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, με επιστολή των αρμόδιων επιτρόπων Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις, ότι αν κατατεθεί ως έχει ο προϋπολογισμός θα απορριφθεί. Από το Μπαλί, ο Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει στις επιθετικές δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων κατά της «γραφειοκρατίας των Βρυξελλών», και τόνισε, μιλώντας στο “Bloomberg”, ότι θα γίνει διάλογος με τις ιταλικές αρχές.

Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, είναι αν θα αντιδράσουν επιθετικά οι αγορές, που ήδη έχουν πιέσει αρκετά τα ομόλογα και τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές, καθώς και αν θα επηρεασθούν σημαντικά οι άλλες αγορές της ευρωζώνης, όπως ήδη φαίνεται να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε δημοσιογράφους εμφανίσθηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη της ευρωζώνης. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο του ΔΝΤ, καθώς η ευρωζώνη, αμέσως μόλις τελείωσε και το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, το ελληνικό, δείχνει να παρασύρεται από την Ιταλία στη δίνη μιας νέας και δυνητικά πολύ σοβαρότερης κρίσης, καθώς η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα