Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μακροοικονομικά και τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, παρόλο που σημείωσε πτώση 1,3% η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο (σε προσαρμοσμένη βάση), και κατά 1,8%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Τον Ιούλιο, η παραγωγή στον κλάδο είχε αυξηθεί κατά 0,1% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, η παραγωγή στις κατασκευές μειώθηκε κατά 1,6% στην ευρωζώνη και κατά 1% στην ΕΕ. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση κατέγραψε η Σουηδία (10,5%), η Ουγγαρία (5,9%) και η Γερμανία (3,1%). Αντιθέτως, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Πορτογαλία (2,4%), στη Σλοβακία (1,9%) και στην Πολωνία (1,6%).

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Ericsson υπέστη πλήγμα από τα προβλήματα τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και επισκίασε τα καλύτερα των αναμενόμενων λειτουργικά κέρδη τρίτου τριμήνου. Η 888 Holdings PLC ανακοίνωσε αύξηση 7% στα έσοδα γ΄ τριμήνου της χρήσης. Η Johnson & Johnson αύξησε την πρόβλεψή της για τα κέρδη για το 2021 , η Halliburton Co ανακοίνωσε κέρδη για το τρίμηνο, η Procter & Gamble Co ανακοίνωσε πωλήσεις στο τρίμηνο που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις. Η Philip Morris International ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα για το γ΄ τρίμηνο που κινήθηκαν υψηλότερα των προσδοκιών.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα πέσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2% το επόμενο έτος, όπως δήλωσε ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ, Φρανσουά Ντε Γκαλό, σε συνέντευξη του. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο ίδιος σημείωσε ότι πως «δεν υπάρχει λόγος» να αυξηθούν τα επιτόκια το επόμενο έτος. «Πιστεύω ξεκάθαρα ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα επανέλθει κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», σημείωσε  και πρόσθεσε ότι «έτσι, σήμερα δεν υπάρχει λόγος, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος».

Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, συνολικά για τις χώρες του ΟΟΣΑ, η δημοσιονομική πίεση που αναμένεται να έχουν από την αύξηση του χρέους στη διάρκεια της πανδημίας είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που θα έχουν από τις δαπάνες για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και από την αύξηση των σχετικών τιμών των υπηρεσιών. Η μελέτη τονίζει ότι το δημόσιο χρέος των χωρών του ΟΟΣΑ προβλέπεται τώρα ότι θα είναι υψηλότερο κατά 20-25 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2022 σε σχέση με το επίπεδο που θα ήταν αν δεν υπήρχε η πανδημία. Με βάση ένα σενάριο, το οποίο δεν προβλέπει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αναμένεται ότι οι δαπάνες για υγεία και οι μακροπρόθεσμες δαπάνες περίθαλψης θα αυξηθούν κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στη διάμεση χώρα από το 2021 έως το 2060. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στο βασικό σενάριο πριν από την πανδημία και συνεπώς η όποια μόνιμη αύξηση στις δαπάνες υγείας λόγω της COVID-19 θα προστεθεί στην παραπάνω δαπάνη. Οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8 π.μ. του ΑΕΠ, αντίστοιχα, αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις δαπάνες υγείας. 'Αλλες πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,5 π.μ. του ΑΕΠ, χωρίς να περιλαμβάνονται σημαντικές πηγές πίεσης από δαπάνες, όπως αυτές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σε αντίθεση με τις δημοσιονομικές πιέσεις από αυτές τις μακροχρόνιες τάσεις, το πρόσθετο κόστος για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους λόγω της πανδημίας - από την αύξησή του την περίοδο 2019-2022 - αυξάνει μόνο κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πίεση στη διάμεση χώρα.

Στις ΗΠΑ, οι διαπραγματευτές για το μεγάλο νομοσχέδιο, που προβλέπει δαπάνες άνω των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση των κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν σημειώσει πρόοδο κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη σε μία συμφωνία, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 468.82 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.38%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,166.35 μονάδες, με κέρδη 0.36%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,217.91 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.20%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,511.95 μονάδες, με ενίσχυση 0.24%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,669.85, παρέμεινε σχεδόν στα ίδια.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,337 μονάδες, με άνοδο 0.26%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,996.5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.68%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις