Οικονομία

…κι όμως, η οικονομία κινείται!


Σταθερή βελτίωση παρουσιάζουν οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας και τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η πραγματική οικονομία μετά από μια οκταετή σκληρή δοκιμασία και παρά την αβεβαιότητα που  δημιουργούν οι καθυστερήσεις των αξιολογήσεων, η απουσία χρηματοδότησης και άλλες αρνητικές παράμετροι. Η εικόνα που αναδύεται από την εξέλιξη βασικών στατιστικών δεδομένων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα απαξίωσης και μιζέριας που καλλιεργείται. Ισχύει εν προκειμένω η ιστορική φράση του Γαλιλαίου «κι όμως, κινείται…».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της ΤτΕ, της Κομισιόν, του ΙΟΒΕ και άλλων φορέων, η οικονομία βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης, η βιομηχανική παραγωγή σταδιακά ανακάμπτει, οι εξαγωγές και η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση αυξάνονται, στον τουρισμό σημειώνονται φέτος ρεκόρ.

Οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας και των επιχειρήσεων αντανακλώνται επίσης στην εξέλιξη της απασχόλησης, στην πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Η ανεργία παραμένει βέβαια σε υψηλά επίπεδα, αλλά η τάση  είναι πτωτική, καθώς από τις αρχές του 2017 η απασχόληση αυξάνεται.

 Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μπορέσει να διατηρήσει και να ενισχύσει αυτή τη δυναμική που διαμορφώνεται στην οικονομία, να εμφυσήσει αισιοδοξία στην κοινωνία και να δημιουργήσει προσδοκίες που θα "μεταφρασθούν" σε καταναλωτική εμπιστοσύνη, επιστροφή αποταμιεύσεων στις τράπεζες και αυξανόμενη ροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνέβαλε αποφασιστικά η έγκαιρη ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης και μάλιστα χωρίς τριβές με τους δανειστές.

  Στον αντίποδα, ενδεχόμενη καθυστέρηση της αξιολόγησης και οποιαδήποτε νύξη για νέα μέτρα, θα επαναφέρουν την αβεβαιότητα, αποδυναμώνοντας την αναπτυξιακή προοπτική.

Η ανάκαμψη του ΑΕΠ

Κόνντρα στην "μαυρίλα" που αναδύεται μέσα από την καταστροφολογία και τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία  έχει περάσει τον "κάβο" και πλέιε πλέον σε ασφαλέστερα "νερά". Δεν πρόκειται για σποραδικές ενδείξεις βελτίωσης, αλλά για μιά συνολική θετική  εικόνα βελτίωσης, που αποτελεί προοίμιο γενικότερης ανάκαμψης και αντανακλά μιά υπό διαμόρφωση δυναμική.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο κατά 0,6% (μέσος όρος στα δύο τρίμηνα) και σε ετήσια βάση η ανάπτυξη θα είναι 1,8% ή 2% σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις.

Το ΑΕΠ είχε κινηθεί σε πτωτική τροχιά από το 2008, έτος κατά το οποίο καταγράφηκε το υψηλότερο μέγεθος διαχρονικά ήτοι 242 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια υποχωρούσε κάθε έτος και το 2015 ήταν κατά 66,3 δισ. ευρώ μικρότερο.  Ακόμη και το 2014, που καταγράφηκε ανάπτυξη 0,4%, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ λόγω του αποπληθωρισμού! Το 2016 η τάση αναστράφηκε και  - πρώτη φορά μετά το 2008 - το ΑΕΠ αυξήθηκε έστω και οριακά (κατά 0,12%, από 175,7 σε 175,9 δισ. ευρώ).

Παραγωγή και απασχόληση

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως η μεταποίηση κινείται ανοδικά. Τον Ιούλιο (τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία)  ο γενικός δείκτης  βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 1,7% σε ετήσια βάση και βρίσκεται σε ανοδική τροχιά επί 10 διαδοχικούς μήνες, από τον Οκτώβριο του 2016.

Επίσης, ο τζίρος βιομηχανίας αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 8,6% και παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επί 10 μήνες, επίσης από τον Οκτώβριο του 2016.

Η ανεργία υποχωρεί φέτος ραγδαία και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα προσεγγίσει το 20%, για την ακρίβεια θα διαμορφωθεί στο 20,2%. Τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 21,2%, από 23,5% που ήταν ο μέσος όρος το 2016, 25% το 2015, 26,5% το 2014 και από 27,5% το 2013. Για το 2018 εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 19%.

Η απασχόληση, αυξάνεται. Τον Ιούνιο οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν σε  3.776.000 άτομα, που είναι ρεκόρ από τον Μάρτιο του 2012.

Η κατανάλωση αυξάνεται. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων κινείται πλέον σε ανοδική τροχιά, από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο του 2017 (μέχρι τον Ιούλιο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ). Στους προηγούμενους μήνες κατέγραφε μεταπτώσεις, με πτωτική τάση και τώρα κινείται στην αντίθετη, ανοδική κατεύθυνση, εξέλιξη που θα έχει θετική επίδραση στη μεταβολή του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου του 2017.

Οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνονται, από τον περασμένο Μάιο και μειώνεται αντίστοιχα ο ELA, η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ.

Εξαγωγές - Τουρισμός

Οι εξαγωγές αγαθών, βρίσκονται σε ανοδική τροχιά για 12 διαδοχικούς μήνες από τον Αύγουστο του 2016, εξέλιξη που αντανακλά τον δυναμισμό των μεταποιητικών επιχειρήσεων που επιβίωσαν από την κρίση. Τον Ιούλιο του 2017 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,5%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2016, ενώ αισιόδοξοι για τη συνέχεια δηλώνουν στελέχη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Ανοδικά κινούνται και οι εξαγωγές υπηρεσιών,, οι οποίες αυξάνονται σταθερά στα τελευταίους μήνες.  Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι εισπράξεις από εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν σε 14,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13,9% ή κατά 1,8 δις. ευρώ, σε σύγκριση με πέρυσι. Εκτός του τουρισμού, αύξηση παρουσιάζει και ο τομέας των μεταφορών κατά 18,1% και των λοιπών υπηρεσιών κατά 29,5%.

Ο τουρισμός, εξελίσσεται σε ατμομηχανή της οικονομίας. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξάνονται αισθητά φέτος, και θα διαμορφωθούν σε 14 δισ. ευρώ, με τους τουρίστες να κινούνται στα 30 εκατ. Μάλιστα, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ανακοίνωσε πως υπάρχει ήδη  αύξηση των προκρατήσεων και για το 2018.

 

 

Επενδύσεις 

Οι επενδύσεις είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς ποντάρει στην εισροή ελληνικών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, προκειμένου να παγιωθεί η άνοδος του ΑΕΠ.

Ήδη, παρά τις εντυπώσεις που δημιουργούνται σε επικοινωνιακό επίπεδο, από περιπτώσεις όπως της El Dorado ή και του Ελληνικού, η επενδυτική δαπάνη στο πρώτο εξάμηνο του 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 και ανήλθε σε 10,5 δισ. ευρώ, από 10,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Σημειώνεται πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους η αβεβαιότητα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, λόγω της β’ αξιολόγησης, αλλά παρόλα αυτά, καταγράφηκε θετικό πρόσημο. 

Πάντως ο πήχης, που έχει βάλει η κυβέρνηση είναι στο +4,3% για φέτος, ενώ προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 12,8% το 2018.

Πλεόνασμα 

Ο πληθωρισμός, από τον περασμένο Ιανουάριο κινείται πλέον σε θετικό επίπεδο, με την οικονομία να ξεφεύγει από τον αποπληθωρισμό, όπου ήταν βυθισμένη, για 46 μήνες, από τον Μάρτιο του 2013, έως και τον Δεκέμβριο του 2016. 

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός το 2016 κατέγραψε υπερ-πλεόνασμα, το οποίο επέτρεψε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 630 εκατ. ευρώ. Αυξημένο πλεόνασμα προβλέπεται και φέτος, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 2,2% - 2,5% του ΑΕΠ, αντί 1,75% που είναι ο στόχος του μνημονίου. Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, τότε θα χορηγηθεί κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας και θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις