Διεθνή

Κίνα: Μένει να γίνει "πολλή δουλειά" πριν τη διεξαγωγή διάσκεψης για την ειρήνη στην Ουκρανία


Η Κίνα εκτίμησε σήμερα ότι μένει ακόμη να γίνει “πολλή δουλειά” προτού διεξαχθεί διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, μετά τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο στηρίζει την πραγματοποίησή της.

Η Ελβετία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επιθυμεί να διοργανώσει στις 15 και 16 Ιουνίου διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η Μόσχα από την πλευρά της εκτίμησε ότι η διάσκεψη δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή της.

Ο Σολτς, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, δήλωσε την Τρίτη, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ότι Βερολίνο και Πεκίνο επιθυμούν “να επικεντρωθούν εντατικά και με θετικό τρόπο στην προώθηση της οργάνωσης μιας διάσκεψης υψηλού επιπέδου στην Ελβετία”.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα αν το Πεκίνο θα πίεζε τη Μόσχα να λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, ο Λιν Ζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε: “Εξ όσων γνωρίζω αυτή η διάσκεψη βρίσκεται ακόμη υπό σχεδιασμό και μένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά”.

Κατά τη συνάντησή του με τον Σολτς, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα “στηρίζει τη διεξαγωγή την κατάλληλη στιγμή διάσκεψης για την ειρήνη την οποία θα αναγνωρίζουν η Ρωσία και η Ουκρανία, με την ίση συμμετοχή όλων των πλευρών και μια δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων”, πρόσθεσε σήμερα ο Λιν.

Οι δηλώσεις αυτές αφήνουν να εννοηθεί ότι η Κίνα δεν στηρίζει τη διάσκεψη στην Ελβετία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Μετά την ανακοίνωση από την Ελβετία της διοργάνωσης της διάσκεψης, η Μόσχα είχε εκτιμήσει ότι οι συνομιλίες για την Ουκρανία απουσία της Ρωσίας “δεν έχουν κανένα νόημα”.

Η Κίνα έχει ζητήσει να υπάρξει διάλογος για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ ζητεί να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα “όλων των χωρών”.

“Λάδι στη φωτιά”

Όμως το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει δημοσίως ποτέ τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία και ζητεί να ληφθούν υπόψη οι ρωσικές ανησυχίες αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Κίνα και Ρωσία προσεγγίζουν η μία την άλλη ολοένα και περισσότερο εδώ και πάνω από μία δεκαετία καθώς οι δύο χώρες είναι αντίθετες στην, όπως την αποκαλούν, ηγεμονία της Δύσης στη διεθνή σκηνή.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία Μόσχα και Πεκίνο έχουν ενισχύσει την οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική τους συνεργασία.

Ο Σι παρουσίασε την Τρίτη στον Σολτς “τέσσερις άξονες” προκειμένου η κρίση στην Ουκρανία “να μη βγει εκτός ελέγχου”, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

“Είναι καλύτερο να επικεντρωθούμε στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και να αποφεύγουμε να επιδιώκουμε να εκμεταλλευθούμε με εγωιστικό τρόπο” την κατάσταση, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Επίσης ζήτησε “να μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά”, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως έμμεση αναφορά στην παροχή όπλων από τους Δυτικούς στο Κίεβο.

“Πρέπει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της ειρήνης” και “να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία”, σημείωσε ο Σι.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα