Η Κίνα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακυρώσουν «εντελώς τη λανθασμένη πρακτική των αμοιβαίων δασμών» και να επιστρέψουν στον δρόμο του «αμοιβαίου σεβασμού», σε ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για εξαίρεση ορισμένων τεχνολογικών προϊόντων από τους δασμούς 145%.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, η οποία περιλαμβάνει την εξαίρεση έξυπνων κινητών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων, ελήφθη με σκοπό την ανακούφιση των καταναλωτών από τα υψηλά κόστη, τα οποία θα μπορούσαν να εκτοξευτούν με την εφαρμογή των δασμών. Ο Τραμπ εξήγησε ότι η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στις εταιρείες τεχνολογίας να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια προσπάθεια για την αναζωογόνηση της εγχώριας βιομηχανίας.
Η κίνηση αυτή του Τραμπ προκάλεσε ανακούφιση σε πολλούς αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των αυξημένων δασμών θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις τιμές των προϊόντων και τους καταναλωτές. Η UBS υπολόγισε ότι η τιμή του νέου iPhone 16 Pro Max θα αυξανόταν κατά 950 δολάρια, εάν οι 145% δασμοί είχαν εφαρμοστεί σε όλα τα κινεζικά προϊόντα.
Αν και ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι η Apple θα μεταφέρει την παραγωγή των προϊόντων της στις ΗΠΑ, οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Η παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής είναι κυρίως συγκεντρωμένη στην Ασία, και για την Apple, η μεταφορά μόλις του 10% της παραγωγής της στις ΗΠΑ θα απαιτούσε 30 δισεκατομμύρια δολάρια και περίπου τρία χρόνια.
Το 2024, τα έξυπνα κινητά ήταν το κορυφαίο εισαγόμενο προϊόν στις ΗΠΑ από την Κίνα, με αξία 41,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου το 90% των iPhones συναρμολογούνται στην Κίνα, ενώ η χώρα χειρίζεται τη συναρμολόγηση του 51% των Mac και του 80% των iPad της Apple.