Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στο διήμερο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, χωρίς να έχει προηγηθεί προσυνεδριακός διάλογος και εκλογή συνέδρων.
Λόγω της σύνθεσης του σώματος των συνέδρων, η κυριαρχία της Φώφης Γεννηματά είναι δεδομένη. Όμως οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της δεν αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της στο κόμμα, αλλά την πολιτική στρατηγική και τις επιλογές της , καθώς και τη νομιμότητα του συνεδρίου, που θα παρατείνει την παραμονή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά έχει ετοιμάσει ένα "ανώδυνο" συνέδριο συνοπτικών διαδικασιών, όπου δεν θα τεθούν προς συζήτηση οι προβληματισμοί για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, το ρόλο του στις διεργασίες της κεντροαριστεράς και το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της παράταξης.
Σ' αυτά τα θέματα επικεντρώνουν την κριτική τους οι διαφωνούντες, οι οποίοι συγκροτούν ήδη διακριτό ρεύμα στους κόλπους του κόμματος. Η αμφισβήτηση είναι δημόσια και εκφράστηκε ήδη με το κείμενο-μανιφέστο του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών.
Στο έκτακτο συνέδριο συμμετέχουν τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (Κ.Ο.Ε.Σ), οι εκλεγμένοι σύνεδροι του προηγούμενου Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ του 2015 καθώς και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που ήταν σύνεδροι στο 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής το 2019.
Οι πρωταγωνιστές, παρόντες και απόντες...
Ομως, παρά τη ευνοϊκή για την κ. Γεννηματά σύνθεση του σώματος των συνέδρων, το συνέδριο μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων για την ηγεσία της και για τη συνοχή του Κινήματος.
ΟΙ πολιτικοί της αντίπαλοι έχουν ήδη απαξιώσει τη διαδικασία, μιλώντας για συνέδριο-παρωδία. Η πίεση είναι ξεκάθαρη: Περιμένουν από τη Φώφη Γεννηματά να ανοίξει το δρόμο της διαδοχής.
Τελευταίος ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Στέφανος Ξεκαλάκης, πολιτικός φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποιος με επιστολή του ανακοίνωσε ότι θα είναι απών από το συνέδριο αλλά δήλωσε παρών στον αγώνα για τη δημιουργία ενός θεσμικού κόμματος αρχών.
Πάντως ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας πάρει απόσταση από τις αιχμηρές αντιπαραθέσεις μάλλον θα επιχειρήσει να εμφανιστεί στο Συνέδριο ως ο εγγυητής της ενότητας του κόμματος και θα επιλέξει την τυπική διαδικασία αναμονής για τη διεκδίκηση της ηγεσίας με τη λήξη της θητείας της κυρίας Γεννηματά, το Νοέμβρη του 2021.
Απαξιωτικός προς την νυν ηγεσία εμφανίζεται και ο Παύλος Γερουλάνος. Απαντώντας στα αιχμηρά πυρά του Διευθυντή του γραφείου της κ.ς Γεννηματά Μανώλη Όθωνα ότι «την ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν την έγραψαν οι guest stars ούτε οι κομπάρσοι, αλλά ο απλός κόσμος», τόνισε ότι οι διάφορες κινήσεις-μορφώματα που κάθε φορά από την εποχή που δημιουργήθηκε η ΕΛΙΑ μέχρι τώρα, είχαν στόχο να αποκρύψουν την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ και ως αποτέλεσμα να παραμείνουν τα ίδια πρόσωπα που είχαν ευθύνες για τις πολιτικές επιλογές του παρελθόντος.
Ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος εκφράζει μεγάλο κομμάτι της "παπανδρεϊκής" πτέρυγας, αμφισβητεί τη συμβατότητα του συνεδρίου με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, αφού οι σύνεδροι δεν είναι εκλεγμένοι και δεν έχει προηγηθεί εσωκομματικός προσυνεδριακός διάλογος. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός από την πλευρά του φέρεται να συνεχίζει να συγκεντρώνει υπογραφές στο ψήφισμα του, με το οποίο ζητά το παρόν συνέδριο να μη λάβει δεσμευτικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος αλλά να διεξαχθεί νέο συνέδριο με εκλεγμένο σώμα στις αρχές του νέου έτους. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το εν λόγω ψήφισμα έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από στελέχη του κόμματος αφού ήδη, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από χίλιες υπογραφές.
Εξάλλου ο κ. Γερουλάνος σε δηλώσεις του τόνισε: «Δεν ζητάω επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά πριν αλλάξεις τα σύμβολα σου, πρέπει να εξηγήσεις στους πολίτες ποια είναι η στρατηγική σου και ποιο θα είναι το πολιτικό προσωπικό». Και πρόσθεσε: «Εγώ έχω καταθέσει πλατφόρμα, αλλά δεν συζητήθηκε. Συνεπώς τα λόγια περί πλατφόρμας είναι ‘’κούφια’’».
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι «δεν έχω λάβει επίσημα πρόσκληση για να πάω στο συνέδριο, αλλά λογικά είμαι καλεσμένος γιατί είμαι και μέλος της ΚΟΕΣ. Αλλά θα πάω στο συνέδριο». Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις του με τη Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι δεν εμπλέκει τις προσωπικές σχέσεις με την πολιτική διαφωνία.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης σε δημόσια παρέμβασή του επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «υπονόμευση», μόλις μια ημέρα πριν από την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε στην ΕΡΤ-1, «από Δευτέρα βάζουμε τέρμα στην υπονόμευση, βγαίνουμε ξανά στην κοινωνία ακριβώς γιατί υπάρχει ένας λαός και μία κοινωνία που ψάχνει διέξοδο και λύσεις»…
Στο ίδιο μήκος και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης δηλώνει ότι το θεσμικό κόμμα πρέπει να σέβεται πλειοψηφίες και μειοψηφίες και υπογράμμισε ότι στο επερχόμενο συνέδριο υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να διαμορφωθεί μια «νέα συλλογική συνείδηση και λειτουργία που θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου».
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για διαγραφές στελεχών ο κ. Χρηστίδης υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι να διαγραφούν στελέχη αλλά να καταφέρει το ΚΙΝΑΛ να εμπνεύσει τον κόσμο και κυρίως τη νέα γενιά. Άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι κανείς δεν θέλει διαγραφές «κανείς όμως δε δικαιούται να δημιουργεί τόση εσωστρέφεια, απογοητεύοντας όσους πιστεύουν στην προσπάθεια». «Ανοιχτές διαδικασίες, συλλογικές δημοκρατικές αποφάσεις, ρήξεις με τα κατεστημένα που δημιουργούν μέλη και στελέχη πολλών ταχυτήτων. Κυρίως να έχουμε τη μάτια μας στραμμένη στους πολίτες και όχι σε άσκοπες εσωτερικές τριβές», κατέληξε.
Οι πρώην πρόεδροι...
Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τους πρώην επικεφαλής του κόμματος τα πράγματα είνα ξεκάθαρα:
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και μετά και την πρόσφατη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, ο Κώστας Σημίτης εμφανίζεται θετικός, για τη συμμετοχή του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Δεδομένο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος που δηλώνει πολιτικά παρών θα είναι απών από το συνέδριο ενώ οι βενιζελικοί όπου βρεθούν και όπου σταθούν μιλούν για στημένες διαδικασίες.
Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου κι εκείνος δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο, καθώς βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης στη Βιέννη, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση πρώην υπουργών Εξωτερικών και διεθνών προσωπικοτήτων, που ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Η τακτική και οι επιλογές της Φώφης...
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής φέρεται αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανεχθεί πλέον τους... υπονομευτές της ενότητας. Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα/Σαββατοκύριακο», τονίζει ότι «στο Συνέδριο βάζουμε τέρμα στην εσωστρέφεια», προσθέτοντας «ως εδώ η ελαστικότητα στο σεβασμό των αποφάσεων και της στρατηγικής μας. Ως εδώ η ενδοσκόπηση και το αυτομαστίγωμα!».
Επιδιώκει με λίγα λόγια να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού, οι οποίες θα της δώσουν ουσιαστικά το δικαίωμα να παρατείνει τη θητεία της στο «τιμόνι» του ΠΑΣΟΚ ως το Νοέμβριο του 2021. Όταν, δηλαδή, λήγει και η θητεία της ως επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.
Μάλιστα, οι καταστατικές αλλαγές που προωθεί η ηγεσία επιχειρούν να δώσουν με θεσμική ορολογία, το μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τον βασικό του πυλώνα, που είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το Κίνημα Αλλαγής.
Εκλεγμένος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής που είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, στο δρόμο προς την πλήρη οργανωτική ενοποίηση, ενώ θα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση αναφορικά με τα μέλη ΠΑΣΟΚ και τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής.
Διαβάστε: Οι αλλαγές στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ
Στο πολιτικό τώρα σκέλος προς το παρόν μάλλον επιλέγει τη μέση οδό, λέγοντας: «Η κοινωνία δέχεται ένα ισχυρό σοκ συντηρητικοποίησης από μια νέα Κυβέρνηση που έχει παρερμηνεύσει την εντολή του λαού. Καμία λευκή επιταγή δεν έχει δώσει ο λαός στον κ. Μητσοτάκη να αναβιώσει τη χωροφυλακή και να κρατήσει ομήρους των υπερπλεονασμάτων τους μισθωτούς, τις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους. Καμία λευκή επιταγή δεν του δόθηκε να συνεχίσει να παριστάνει τον Τσίπρα ενώπιον της Ευρώπης, αποδεχόμενος για τη χώρα του τον ρόλο της αποθήκης ψυχών και της ανάπτυξης αριθμών εις βάρος των ανθρώπων», αναφέρει η κ. Γεννηματά. Από την άλλη εγκαλεί τον Αλ.Τσίπρα ότι «έδωσε λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη» καθώς «με την καταστροφική του διακυβέρνηση, λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος μιας αποφασισμένης Δεξιάς να κάνει τη χώρα κάτι που δεν ήταν ποτέ».
Μπορεί η απογευματινή ομιλία της κας Γεννηματά να έχει ως κεντρικό το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής» όμως στο δια ταύτα, εφόσον επιθυμεί να αποφύγει νέο γύρο εσωστρέφειας και πυρών εκ των έσω, θα πρέπει το συντομότερο να ξεκαθαρίσει οριστικά προς το που κλίνει πολιτικά και ποια στρατηγική τελικά θα ακολουθήσει. Αν και στο σημερινό της άρθρο αποκαλύπτει μέρος των επιδιώξεων της και ποιον θεωρεί πραγματικά ως αντίπαλο τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνουμε η πραγματική κυβερνώσα αριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος».