Οικονομία

Κομισιόν: 19,2 δις από τα Ταμεία Συνοχής για την Ελλάδα


Στα 19,2 δις (με τιμές 2018) ανέρχεται το πόσο που θα έχει λαμβάνειν η Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη και αφορούν την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Παρ' ότι η ΕΕ έρχεται αντιμέτωπη με το κενό που θα αφήσει στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της το Brexit, οι αλλαγές στις προτεραιότητες της Ένωσης (μεταναστευτικό, καινοτομία, ψηφιακή πολιτική), έχουν φέρει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση, δεδομένου ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη και έχει πληγεί σημαντικά από την προσφυγική κρίση.

Συνολικά, η Επιτροπή προτείνει έναν προϋπολογισμό ύψους 373 δισ. ευρώ για τα Ταμεία Συνοχής της επόμενης δεκαετίας, (μειωμένο περί τα 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο), τα οποία σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση θα επικεντρωθούν «στις περιφέρειες που τους χρειάζονται περισσότερο για να συγκλίνουν με την υπόλοιπη ΕΕ».

Αυτό, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής ανά χώρα, σηματοδοτεί μια μεταφορά κονδυλίων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία κλπ) προς τις χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία).

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κάταϊνεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, η μέθοδος κατανομής των κονδυλίων έχει διαφοροποιηθεί «ελαφρά», προκειμένου να αντικατοπτρίζει «καλύτερα» την πραγματικότητα, θέτοντας ως κριτήρια το ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας (ιδίως των νέων), την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις ανησυχίες των ανατολικών χωρών για τις περικοπές, η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ σημείωσαν «εντυπωσιακή» οικονομική πρόοδο και το αποτέλεσμα είναι να έχουν ανάγκη «μικρότερης στήριξης». Σχετικά με το κριτήριο του μεταναστευτικού, σημείωσε ότι οι περιφέρειες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφυγών, είναι λογικό να έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Αναλυτικά, από τα κύρια στοιχεία της πρότασης της Επιτροπής για την πολιτική συνοχής 2021-2027 είναι η έμφαση στις βασικές επενδυτικές προτεραιότητες της ΕΕ.

«Το μεγαλύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής για επενδύσεις θα διατεθεί για την καινοτομία, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό. Επίσης, θα στηρίξει τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, για την υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού», αναφέρει η Επιτροπή.

Στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται επίσης η ενίσχυση της σύνδεσης των κονδυλίων με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, με στόχο «τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη». «Η ενισχυμένη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την πολιτική συνοχής θα εξασφαλίσει πλήρη συμπληρωματικότητα και συντονισμό με το νέο, ενισχυμένο πρόγραμμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων».

Ως επόμενο βήμα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον συνολικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και τις τομεακές προτάσεις, ώστε να αρχίσουν να παράγονται απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν, αποφεύγοντας καθυστερήσεις σαν αυτές που σημειώθηκαν στην αρχή της τρέχουσας δημοσιονομικής περιόδου 2014-2020.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις